• Dnes je: Sobota 27. apríla 2024 meniny má Jaroslav

Spoznajte najdlhšiu roklinu Európy, údolie motýľov a oddýchnite si na plážach Kréty a Rhodosu

Spoznajte najdlhšiu roklinu Európy, údolie motýľov a oddýchnite si na plážach Kréty a Rhodosu

Kréta má však čo ponúknuť aj ďalej od pobrežia. Najvyšším vrchom ostrova je Ida, ktorý bude iste lákať každého fanúšika turistiky.

Krásne pieskové pláže, romantické tiché zákutia aj skalnaté útesy, zábava a vodné športy — ostrovy Stredozemného mora Kréta a Rhodos vás oslovia nielen možnosťou kúpania. Obdivovať tu môžete tiež bohatstvo prírody a historické pamiatky.

Kréta — ostrov protikladov

Vybrať si dovolenku na Kréte môžete v blízkosti pieskových pláží a rozhodnúť sa môžete aj pre divoký vzhľad pobrežia. Záleží len od toho, na ktorú stranu ostrova sa vyberiete.

Pre rodiny s deťmi je ideálnou voľbou sever Kréty. Nájdete tu pieskové pláže s pozvoľným vstupom do mora, kde sa môžu dosýta vyšantiť aj najmenší plavci či neplavci. K dispozícii je mnoho rezortov s pohodlnými a priestrannými izbami, vybrať si môžete tiež z mnohých aktivít a zábavy pre deti.


Juh ostrova bude tou správnou voľbou pre tých, ktorí preferujú pohľad na strmé útesy Líbyjského mora. Skalnaté pobrežie je preto obľúbené predovšetkým pármi a milovníkmi dobrodružstva. V malých zátokách si tu môžete užívať kúpanie v súkromí.

Raj pre milovníkov prírody i histórie

Kréta má však čo ponúknuť aj ďalej od pobrežia. Najvyšším vrchom ostrova je Ida, ktorý bude iste lákať každého fanúšika turistiky. Vybrať si môžete tiež z mnohých turistických krás, ktoré vás prevedú nádhernou miestnou prírodou. Vynechať by ste pritom nemali najdlhšiu roklinu Európy — Samaria, ktorá leží v juhozápadnej časti Kréty. Meria až 18 km a od roku 1962 je národným parkom. V najužšej časti nazývanej Železná brána je široká len 4 m. Na ceste roklinou sa vám možno pošťastí zazrieť aj grécku kozu kri-kri.


Tí, ktorí radšej obdivujú rôzne pamiatky, môžu navštíviť viaceré zaujímavé lokality. Za zmienku iste stojí už viac ako 4 000 rokov starý Minojský palác v Knossose. Svojou krásou vás oslovia aj ruiny mesta Lato zo 7. storočia pred naším letopočtom v dnešnom Agios Nikolaos a obdivovať môžete tiež jednu z prvých minojských osád pri dedine Vasiliki.



Dovolenka na Rhodose

Jedným z najviac navštevovaných gréckych ostrovov je aj exotický Rhodos, ktorý vás hneď pri príchode očarí čistým morom a krásnou prírodou. Počas dovolenky na Rhodose sa navyše môžete spoľahnúť na to, že bude pekne — patrí totiž medzi najslnečnejšie miesta v Európe s až 300 slnečnými dňami počas roka.


Na pobreží dlhom 200 km čakajú na turistov upravené pláže so zlatistým pieskom, vybrať si môžete aj piesočnato kamienkovú pláž. Za krásou pobrežia nezaostáva ani ponuka služieb. Ak patríte medzi tých, ktorí majú radi vodné športy, potom vás iste oslovia veterné podmienky západného pobrežia, ktoré je vyhľadávaným miestom surfistov.

Uchvacujúce Údolie motýľov

Lákadlom pre každého návštevníka tohto ostrova je Údolie motýľov, ktoré sa nachádza južne od mesta Rhodos. Prechádzka úzkymi chodníčkami a mostíkmi pomedzi jazierka a vodopády je zážitkom, na aký sa nezabúda. Na jar, počas leta až do jesene sa tu môžete pokochať pohľadom na motýle z čeľade Panaxia, druh Quadripunctaria Poda. Počas cesty touto prírodnou rezerváciou je však potrebné mať na pamäti, že by ste nemali motýle vyrušovať. Nárast turizmu v tejto oblasti má, žiaľ, negatívny vplyv na ich populáciu.


Pamiatky UNESCO na Rodose

Tento ostrov má čo ponúknuť aj tým, ktorým sa nechce celé dni leňošiť pri vode. Obísť by ste nemali historické centrum v meste Rhodos, ktoré sa nachádza na zozname svetového dedičstva UNESCO. Medzi vyhľadávané historické mestá patrí aj Lindos s Akropolou, ktorá je dokonca staršia ako Akropola v Aténach.





Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Sobotu 27. apríl 2024

horoskopy na dnes sobotu 27 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Sobotu 27. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Snažte sa o maximálnu chápavosť, určite zmiernite konflikty. V zamestnaní sa vám podarí prísť na skvelú myšlienku. Choďte tvrdo za svojím cieľom.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes bude fungovať nevypočítateľnosť. Náhle zmeny by vás nemali vyviesť z miery. Venujte zvýšenú pozornosť všetkému, čo budete robiť. Postupujte pomaly a opatrne.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Sľubný deň, počas ktorého by sa vám nemali do cesty stavať väčšie prekážky. Povybavujte si veci, ktoré ste doteraz nestihli. Deň je vhodný aj na väčšie nákupy, využite výhodné ponuky.

Rak 22.6. - 22.7.

Tajomstvo, ktoré ľahkovážne zveríte nepovolanej osobe, bude zneužité proti vám. Dajte si viac záležať na vašom zovňajšku, niečo môžete získať.




Všetky Horoskopy pre Sobotu 27. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie