• Dnes je: Pondelok 16. septembra 2024 meniny má Ľudmila

Slovensko nedisponuje funkčnou protivzdušnou obranou, Naď z toho obviňuje vlády Smeru (video)

Slovensko nedisponuje funkčnou protivzdušnou obranou, Naď z toho obviňuje vlády Smeru (video)

Už v roku 2016 vláda podľa Naďa konštatovala zastaranosť systému S-300.

18.7.2024 (SITA.sk) - Vláda, ktorej súčasťou bol aj Smer-SD už v roku 2016 konštatovala potrebu zníženia vojensko technickej závislosti od Ruska a deklarovala potrebu výmeny alebo modernizácie systému protivzdušnej obrany S-300.

Na tlačovej besede to vo štvrtok uviedol bývalý minister obrany a predseda mimoparlamentných Demokratov Jaroslav Naď s poukazom na takzvanú Bielu knihu o obrane, ktorú dal vypracovať vtedajší minister obrany Peter Gajdoš (nom. SNS).

Napriek tomu sa však podľa neho v danej oblasti neurobilo nič. Naď podľa vlastných slov takto reagoval na obvinenia strany Smer-SD, že je zodpovedný za to, že Slovensko nedisponuje funkčnou protivzdušnou obranou.

„Ako vyzerala protivzdušná obrana našej vlasti? No nula. Lebo aj to čo bolo, bolo vypnuté alebo nefunkčné," skonštatoval Naď. Ako ďalej povedal, keby aj systém S-300, ktorý vláda ktorej bol Naď členom odovzdala Ukrajine fungoval, mal k dispozícii asi 20 rakiet.

„To je tak na pol hodinu obrany. Maximálne," vyhlásil exminister. Doplnil, že keď sa v roku 2020 stal šéfom rezortu obrany, systém S-300 bol zaparkovaný „v garáži pri Nitre" a nič nestrážil. „Absolútne nefungoval systém protivzdušnej obrany," dodal Naď.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Španieli nechcú masový turizmus, až tretina obyvateľov sa sťažuje na príliš veľa zahraničných návštevníkov

spanieli nechcu masovy turizmus az tretina obyvatelov sa stazuje na prilis vela zahranicnych navstevnikov

16.9.2024 (SITA.sk) - Tretina ľudí v Španielsku tvrdí, že ich miestna oblasť má príliš veľa medzinárodných návštevníkov. Ako referuje web The Guardian, vyplýva to z celoeurópskeho prieskumu, ktorý zistil, že väčšina ľudí na kontinente nechce nadmerný turizmus.

Na problém masového turizmu upozorňujú viaceré európske lokality ako Benátky, Barcelona, Santorini či Kanárske ostrovy.

Negatívny názor na zahraničných návštevníkov

Prieskum v Dánsku, Francúzsku, Nemecku, Taliansku, Španielsku, Švédsku a Spojenom kráľovstve zistil, že Španielsko je krajinou, ktorá tento problém pociťuje najviac, pričom 32 % respondentov uviedlo, že v ich oblasti je teraz príliš veľa zahraničných cestujúcich. Približne 28 % ľudí v Španielsku tiež prejavilo negatívny názor na zahraničných návštevníkov.

Pre porovnanie, vo Francúzsku 18 % opýtaných ľudí uviedlo, že majú pocit, že tam, kde žijú, je príliš veľa medzinárodných turistov a 16 % uviedlo, že majú zlú mienku o zahraničných návštevníkoch. Zodpovedajúce čísla v Taliansku boli 16 % a 11 % a v Nemecku to bolo 13 % a 14 %.

Krátkodobé dovolenkové prenájmy

Pripisujú mu to, že preň existuje menej možností bývania pre miestnych a "nafukuje" to výšku nájomného a ceny nehnuteľností na takú úroveň, akú si mnohí obyvatelia nemôžu dovoliť.

Prieskum ukázal, že viac ako tretina Španielov (37 %) mala pocit, že sektor krátkodobých dovolenkových prenájmov prináša viac škody ako úžitku a 45 % uviedlo, že má naň negatívny názor.

V Spojenom kráľovstve malo 33 % negatívny názor na tento sektor, nasledovalo 30 % v Taliansku, 28 % vo Francúzsku, 24 % v Dánsku a 21 % v Nemecku. Názory na hotelový priemysel však boli vo všetkých skúmaných krajinách veľmi priaznivé - pohybovali sa od 69 % do 73 %.


Počasie