• Dnes je: Piatok 18. októbra 2024 meniny má Lukáš

Slováci naďalej uprednostňujú sporiace účty namiesto iných spôsobov sporenia, ich podiel stúpol na 47 percent

Slováci naďalej uprednostňujú sporiace účty namiesto iných spôsobov sporenia, ich podiel stúpol na 47 percent

Do rizikovejších investícií sa púšťajú skôr muži a mladí ľudia vo veku od 25 do 34 rokov.

Slováci s úsporami stále uprednostňujú sporiace účty, pričom podiel domácností, ktoré ich využívajú, vzrástol z minuloročných 44 % na súčasných 47 %.

Tento spôsob sporenia preferujú rovnako ženy aj muži a najčastejšie ho využívajú starší respondenti vo veku 65 rokov a viac.

Prieskum pre spoločnosť KRUK Česká a Slovenská republika (KRUK), ktorá sa zaoberá správou pohľadávok finančných ústavov a korporátnych zákazníkov, tiež ukázal mierny pokles podielu Slovákov bez úspor z 20 % na 18 %.

Zvýšil sa aj podiel investičných fondov

Podiel Slovákov s úsporami na bežných bankových účtoch zostal medziročne stabilný na úrovni 28 %, s mierne vyšším podielom žien (29 %) oproti mužom (27 %), pričom tento spôsob sporenia uplatňujú predovšetkým mladí ľudia vo veku od 18 do 24 rokov. Zvýšil sa aj podiel investícií formou investičných fondov z 16 % na 22 %, pričom muži majú vyšší podiel (24 %) než ženy (20 %).



Každý piaty Slovák (20 %) si úspory necháva doma v hotovosti, čo je bežné najmä medzi najmladšou generáciou vo veku 18 až 24 rokov. Významne sa zvýšil podiel Slovákov s úsporami na dôchodkových účtoch z 10 % na 15 %.


„Slováci sú pri investovaní veľmi konzervatívni. Kvôli inflácii sa zvýšili sadzby na sporiacich účtoch, čo predstavuje istý výnos bez rizika a preto sú pre Slovákov jasnou voľbou. Zaznamenali sme však aj presun k investíciám do akcií a dlhopisov, ktoré sú obľúbené aj tento rok,“ uviedla generálna riaditeľka spoločnosti KRUK Jaroslava Palendalová.


Podiel Slovákov, ktorí investujú do akcií a dlhopisov, vzrástol z 8 % na 12 %, čo je bežnejšie u mužov (16 %) než u žien (9 %). Investície do pozemkov a nehnuteľností zostali na úrovni 7 % a 3 %.


Muži sa púšťajú do rizikovejších investícií

Investície do cenných kovov mierne vzrástli z necelých 4 % na viac ako 5 %, a kryptomeny zaznamenali nárast z 3 % na 5 %, pričom tento typ investície preferujú skôr muži. Luxusný tovar a umenie si udržujú pozíciu okolo 1 %.


„Do rizikovejších investícií sa púšťajú skôr muži a mladí ľudia vo veku od 25 do 34 rokov. Sporiace účty a dôchodkové pripoistenie preferujú vysokoškoláci. Až tretina Slovákov so vzdelaním bez maturity nemá úspory ani investície, čo platí len pre menšiu časť stredoškolákov s maturitou a minimum vysokoškolákov,“ dodala Palendalová.


Slováci pracujúci v bankovníctve a poisťovníctve najviac investujú do akcií, kryptomien a investičných fondov. Do nehnuteľností a pozemkov investujú hlavne zamestnanci v IT a telekomunikáciách, pričom títo zamestnanci tiež uprednostňujú sporiace účty. V školstve, vede, výskume a kultúre majú Slováci najviac úspor v cudzích menách a prekvapivo vysoký podiel investícií do kryptomien (11 %).

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 17. október 2024

horoskopy na dnes stvrtok 17 oktober 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 17. október 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Stretnete sa s človekom, ku ktorému cítite veľké sympatie. Pomôže vás priviesť na lepšie myšlienky a prebudí u vás zmysel pre humor. Doprajte si trochu rozptýlenia.

Býk 21.4. - 21.5.

Z času na čas nezaškodí nejaká zmena. Pre vás to platí dvojnásobne, pretože stereotyp vás ubíja. Dnes budete mať príležitosť, ktorú by ste nemali nechať len tak. Treba len odvahu.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Bude sa vám dariť, len nezabudnite na opatrné počínanie s deťmi, partnerom alebo spoločníkom. Vzniknutý konflikt by mohol mať rozsiahle následky.

Rak 22.6. - 22.7.

Daj sa do kontaktu s osobami, ktoré myslia rovnako ako vy. Spoločne môžete veľa dosiahnuť. Spontánne nápady vyžadujú neobyčajné riešenie. Netreba sa ničoho naľakať.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 17. október 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie