• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Schválili nový pandemický plán. Máme tu druhú vlnu koronavírusu, vyhlásil minister Krajčí

Schválili nový pandemický plán. Máme tu druhú vlnu koronavírusu, vyhlásil minister Krajčí

Pandemická komisia neodporúča cestovať v závere augusta do zahraničia.

Slovensko má nový pandemický plán, ktorý zabezpečuje pripravenosť krajiny na pandémiu akútnych respiračných ochorení aj do budúcnosti. Ako po rokovaní pandemickej komisie vlády SR informoval jej predseda a minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO), plán bol prepracovaný práve v súvislosti s prebiehajúcou pandémiou ochorenia COVID-19.

Eliminácia zdravotnej aj ekonomickej záťaže

„Jeho cieľom je eliminácia zdravotnej a ekonomickej záťaže obyvateľstva, chodu hospodárstva, verejného života, stanovenie úloh orgánov štátnej správy, samosprávy a odborných orgánov, ktoré riadia, zabezpečujú a plnia činnosti v spojitosti so zabezpečovaním verejného zdravia,“ povedal Krajčí.

Podľa nového pandemického plánu sa podľa neho budú koordinovať postupy v prípade aj druhej vlny pandémie ochorenia COVID-19.


„Žiaľ, druhú vlnu pandémie ochorenia COVID-19 tu už máme. Nielen v našej krajine, ale aj v okolitých krajinách postupne stúpajú počty nakazených,“ uviedol Krajčí.


Nárast druhej vlny je podľa neho ešte relatívne veľmi dobrý, situácia je pod kontrolou aj vďaka enormnému úsiliu regionálnych hygienikov a pracovníkov regionálnych úradov verejného zdravotníctva.

Neodporúčajú cestovanie do zahraničia

Podľa ministra zdravotníctva by malo zasadať konzílium odborníkov a spolu s premiérom Igorom Matovičom by sa mohla prehodnotiť bezpečnosť jednotlivých krajín z hľadiska cestovania.


„V stredu na rokovaní vlády prednesiem odporúčanie, aby sa zvážilo, že každé dieťa, ktoré bude nastupovať do školského alebo predškolského zariadenia, by malo mať k dispozícii čestné prehlásenie o dezinfekčnosti a absencii pobytu v zahraničí v posledných štrnástich dňoch,“ poznamenal Krajčí v súvislosti s blížiacim sa začiatkom nového školského roka.


V čestnom vyhlásení by tiež malo byť uvedené, či sa dieťa za posledných štrnásť dní zúčastnilo hromadných podujatí, napríklad táborov. Pandemická komisia zároveň neodporúča cestovať v závere augusta do zahraničia.


Vakcína proti COVID-19

Pri očkovaní vakcínou budú na tom podľa Pavla Jarčuška z Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach lepšie na tom krajiny, ktoré majú viac ľudí očkovaných na chrípku.


Budú mať dostatočné pokrytie vakcíny proti chrípke a odpadne im jeden rozhodovací algoritmus, či ten človek bude mať chrípku alebo iné respiračné ochorenie. Dodal, že keď diskutovali o vakcíne na COVID-19 paralelnou otázkou bola otázka na vakcíny proti chrípke.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Pondelok 18. marec 2024

horoskopy na dnes pondelok 18 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Pondelok 18. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Silnejúca intuícia bude vhodne podporovaná. Vyriešenie zamotanej situácie, ku ktorej ste nemálo prispeli, je na obzore. Venujte sa tvorivej činnosti, môžete dosiahnuť pekné výsledky.

Býk 21.4. - 21.5.

Nemali by ste dlho otáľať s rozhodnutím. Niekto na to netrpezlivo čaká. Priveľmi nešpekulujte a urobte to, čo cítite. Môžete sa spoľahnúť na intuíciu, že vám správne poradí.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Kto nepracuje, nič nepokazí. Držte sa dnes tohto hesla po celý deň. Pri roztržkách radšej ustúpte. Najlepším spoločníkom bude pre vás nejaká kniha.

Rak 22.6. - 22.7.

To, že dokážete spontánne rozhodovať, je dobre pre vašu prácu. Je výhodné byť rýchlejší ako tí ostatní. Popritom však nestrácajte chladnú hlavu, aby ste nevyrobili nijakú hlúposť.




Všetky Horoskopy pre Pondelok 18. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie