• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Prežijú kultúrne organizácie v Trnave? Mesto im vyrubilo tisíce eur na dani z nehnuteľnosti

Prežijú kultúrne organizácie v Trnave? Mesto im vyrubilo tisíce eur na dani z nehnuteľnosti

O vyše sto percent sa zvýšila daň aj Trnavskému samosprávnemu kraju za budovu jeho sídla.

20.5.2020 (Webnoviny.sk) - Zvýšenie dane z nehnuteľnosti v Trnave v roku 2020 výrazným spôsobom zasiahlo do rozpočtov kultúrnych organizácií a škôl, ktoré boli v minulosti oslobodené od platenia tejto dane.

Mestské zastupiteľstvo v Trnave kultúrnym organizáciám zvýšilo daň v priemere o 2100 percent, školám v zriaďovateľskej pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja približne o 25 percent. Trnava zásadným spôsobom zvýšila daň z nehnuteľnosti aj Fakultnej nemocnici v Trnave.

Divadlo Jána Palárika v Trnave v minulosti platilo daň z nehnuteľnosti nižšiu ako 400 eur, v tomto roku má zaplatiť o 11-tisíc eur viac, čo je nárast o 2900 percent. Galéria Jána Koniarka platila daň 156 eur, teraz má platiť o 10-tisíc eur viac. Západoslovenskému múzeu mesto Trnava zvýšilo daň z 1600 eur na takmer 29-tisíc eur.

Stredné školy zaplatia o tretinu viac

Podobne sú na tom aj ďalšie kultúrne inštitúcie v zriaďovateľskej pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja, ktoré pôsobia v krajskom meste. Vyplýva to z odpovede odboru financií Trnavského samosprávneho kraja na interpeláciu krajského poslanca Mateja Lančariča.

Tisíce eur majú mestu Trnava zaplatiť aj stredné školy a školské zariadenia. V tomto prípade sú pozemky a stavby slúžiace na vzdelávanie oslobodené od platenia dane z nehnuteľnosti zo zákona, neplatí to však pre internáty, školské bufety a tie priestory, ktoré neslúžia priamo na vzdelávací proces.

Stredné školy tak v tomto roku zaplatia v priemere o 30 percent vyššiu daň z nehnuteľnosti.

Petíciu podpísali tisíce ľudí

Vlani platila krajská samospráva mestu necelých 5000 eur, v tomto roku má platiť viac ako 10-tisíc eur. Zastupiteľstvo Trnavského samosprávneho kraja sa bude informáciami zaoberať na svojom dnešnom rokovaní.

Trnavskí mestskí poslanci v decembri minulého roku schválili s účinnosťou od 1. januára tiež zvýšenie dane za byty a domy z 35 centov na jedno euro za meter štvorcový, za priestory na podnikanie z 3,50 eura na 5 eur za meter štvorcový a miernejšie išli hore aj niektoré ďalšie sadzby.

Petíciu proti takému zvýšeniu podporilo viac ako 3200 ľudí. Mestské zastupiteľstvo v Trnave ju vo februári tohto roku po prerokovaní zobralo na vedomie, ale sadzby dane ponechalo nezmenené.

Viac k téme: daň z nehnuteľnosti, dane, predškolské zariadenia

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie