• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Predsedníčka von der Leyenová sa snaží oslabiť kohéznu politiku EÚ, tvrdia samosprávne kraje a združenie miest

Predsedníčka von der Leyenová sa snaží oslabiť kohéznu politiku EÚ, tvrdia samosprávne kraje a združenie miest

Podľa tohto modelu by podľa združení došlo k centralizácii eurofondov.

16.7.2024 (SITA.sk) - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen sa snaží oslabiť kohéznu politiku Európskej únie, ktorej vzorom by mohol byť model nástroja obnovy a odolnosti. Tvrdia to zástupcovia združenia Samosprávne kraje Slovenska (SK8) a Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS).

Centralizácia eurofondov

To by vo výraznej miere oslabilo efektívnosť tejto politiky po roku 2027, keďže modelu chýbajú zásady prístupu založeného na územiach, konvergencii, viacúrovňovom riadení a partnerstve, ktoré sú pre súčasnú kohéznu politiku jedinečné.

„Vyzývame na zachovanie silnej kohéznej politiky, ktorá rešpektuje princípy partnerstva a subsidiarity, ako aj na zabezpečenie dostatočných finančných prostriedkov pre územných aktérov na obdobie 2028-2034,“ povedal predseda SK8 a trnavský župan Jozef Viskupič.

Významná úloha v kohéznej politike

Zároveň je potrebné podľa jeho slov posilniť dialóg medzi Európskou komisiou a európskymi regiónmi, aby sa zabezpečilo, že práve obce, mestá a kraje priamo v území budú mať významnú úlohu pri príprave a realizácií kohéznej politiky EÚ. Odhaduje sa, že 70 % regulácií EÚ si vyžaduje implementáciu opatrení na miestnej alebo regionálnej úrovni.

„V tejto súvislosti je prirodzené pokračovať v kohéznom a územnom prístupe v budúcej kohéznej politike EÚ s dostatočnou flexibilitou na financovanie nových priorít vychádzajúcich z potrieb územia. Miestny a integrovaný územný prístup sa musí odrážať vo všetkých fondoch a politikách EÚ, pretože tie sa nakoniec implementujú v našich obciach, mestách a regiónoch,” uviedol predseda ZMOS Jozef Božik.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie