• Dnes je: Sobota 26. apríla 2025 meniny má Jaroslava

Postup, ako si urobiť vlastný kvások na chlieb namiesto droždia. Z domácej pekárne je chlieb najlepší!

Postup, ako si urobiť vlastný kvások na chlieb namiesto droždia. Z domácej pekárne je chlieb najlepší!

Hotový kvások uschovajte do chladničky v uzavretej nádobe a rovnako prikrmujte aspoň raz za dva týždne.

Chlieb patrí medzi potraviny, ktoré konzumuje väčšina ľudí každý deň. Môžete si ho pripraviť na raňajky s chutným džemom, alebo maslom a so šunkou.

My vám ponúkame recept na domáci kvások, z ktorého si upečiete lahodný domáci chlebík.

Domáci chlieb je omnoho chutnejší ako ten, ktorý si kúpite v supermarkete. Niekto si môže myslieť, že príprava kvásku je zdĺhavá a časovo náročná, avšak nepotrebuje veľa pozornosti.

Ako urobiť kvások na chlieb

Výroba kvásku na chlieb nie je veľmi náročná, ale potrebuje istý čas na to, aby kvások bol čo najvhodnejší na prípravu domáceho kváskového chleba. Kváskový chlieb si kedysi ľudia pripravovali bežne, keď nebol chlieb dostupný v každom obchode, tak ako je tomu dnes.


Skúste si vyrobiť domáci kvások z ražnej múky na chutný domáci chlieb, ktorý je lepší a blahodarnejší aj pre vaše zdravie a zamente ho za dnešné polotovary. Budete prekvapení jednoduchosťou receptu a určite vás neskôr poteší aj lahodná chuť a príjemná vôňa domáceho pečiva.

Postup na prípravku kvásku


Na prípravu kvásku z ražnej múky budete potrebovať:


  • 500 g jemne namletej ražnej múky
  • pol litra vody
  • väčšiu sklenenú nádobu alebo pohár



Ak máte suroviny, môžete začať pripravovať kvások, postup je nasledovný:


  1. Do nádoby, alebo vysokého pohára nasypte 100 g ražnej múky a prilejte postupne 100 ml vlažnej vody. Kvások by mal mať konzistenciu podobnú palacinkovému cestu, ale mal by byť trochu hustejší. Potom nádobu prekryte suchou čistou utierkou a nechajte odpočívať jeden deň pri izbovej teplote.
  2. Kvások na druhý deň znova „prikŕmte“. Pridajte 50 g ražnej múky a jemne premiešajte, znova prilejte 50 ml vlažnej vody a prekryte utierkou. Nechajte odpočívať.
  3. Na tretí deň by ste mali spozorovať na kvásku malé bublinky. Znamená to, že kvások nám pomaly začal pracovať. Ak ste na kvásku spozorovali malé bublinky, je potrebné z neho aspoň polovicu odobrať. Do ponechaného kvásku znova pridajte 50 g ražnej múky, ale tentokrát prilejte zasa 50 ml vlažnej vody a znova nechajte kvások odležať.
  4. Pri štvrtom dni pridajte 50 g múky a 50 ml vody a znova prikryte a nechajte odstáť. Novozakladaný kvások potrebuje aspoň týždeň, preto tento postup pravidelne opakujte a z kvásku odoberajte vždy, keď bude treba.


Je potrebné, aby ste kvások „prikrmovali“ zhruba každých 24 hodín. Po týždni by ste mali spozorovať, že váš kvások má už správnu konzistenciu a vôňu cesta. Ak sa vám kvások podaril a má správnu štruktúru, tak po siedmich dňoch môžete začať s pečením domáceho chlebíka bez droždia a iba z kvásku.


Ako uchovať kvások

Hotový kvások uschovajte do chladničky v uzavretej nádobe a rovnako prikrmujte aspoň raz za dva týždne. Takýto hotový kvások vám poslúži na veľmi dlhý čas. Pred tým než začnete prípravou, vyberte kvások z chladničky aspoň hodinu pred pečením.


Namiesto ražnej múky môžete vyrobiť aj kváskový špaldový chlieb. Skúste zmiešať špaldovú múku s pohánkovou, chlieb bude nadýchanejší. Pred pečením chleba a po vybratí kvásku z chladničky, pripravíte najprv z kvásku cesto. Chlebové cesto nechajte ešte chvíľu odpočívať pod utierkou a úplne nakoniec pridajte soľ a rascu podľa chuti a môžete piecť!


Dlhšiu dobu možno uchovať aj sušený kvások. Stačí primiešať dostatok múky, urobiť guľôčku a usušiť. Pred použitím ju včas zrieďte s vodou a dokŕmte.


Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 25. apríl 2025

horoskopy na dnes piatok 25 april 2025

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 25. apríl 2025

Baran 21.3. - 20.4.

Buďte opatrní, dnešné úlohy budú veľkým náporom na vaše nervy. Vyvrcholia prejavy túžby po nezávislosti. Niekto vám pripomenie zásady spoločenského správania sa.

Býk 21.4. - 21.5.

Využite konečne služby priateľov. Mnohí by vám radi pomohli. Doprajte partnerovi viac voľnosti. Môže sa stať, že stratí radosť zo spolunažívania.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Aj keď ste v dobrej kondícii, nečakajte nič mimoriadne. Môžete sa zapliesť do ľúbostnej aféry. Aby vás však neprekvapili problémy v rodine.

Rak 22.6. - 22.7.

Buďte opatrní, niekto sa vás pokúsi oklamať. Nedajte sa nahovoriť od priateľov na akciu, ktorá sa vám nepozdáva. Vaša intuícia vás neklame.




Všetky Horoskopy pre Piatok 25. apríl 2025





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie