• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Politickí lídri budú diskutovať aj o budúcnosti aliancie, konferencia NATO Public Forum prinesie zaujímavé témy

Politickí lídri budú diskutovať aj o budúcnosti aliancie, konferencia NATO Public Forum prinesie zaujímavé témy

Konferencia je sprievodným podujatím aktuálneho samitu NATO.

10.7.2024 (SITA.sk) - V americkom Washingtone D.C. sa v stredu začína konferencia NATO Public Forum, ktorá je sprievodným podujatím aktuálneho samitu aliancie.

Diskusie s európskymi lídrami

Ako informovali zástupcovia organizácie Globsec, ktorá podujatie spoluorganizuje, na konferencii môžu politickí lídri prezentovať svoje názory na kľúčové otázky o budúcnosti aliancie. Na aktuálnom ročníku sa účastníkom prihovoria dosluhujúci generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, americký minister obrany Lloyd Austin, ale aj americký minister zahraničia Antony Blinken.

Globsec prináša na NATO Public Forum niekoľkých významných predstaviteľov a panelové diskusie na zaujímavé témy. Hneď v prvý deň prinášame rozhovor vysoko postavených európskych lídrov - českého prezidenta Petra Pavla, dánsku premiérku Mette Frederiksen, estónsku premiérku Kaju Kallas spolu s americkým senátorom Jamesom Rischom – v diskusii o budúcnosti transatlantických vzťahov," povedal prezident organizácie Globsec Róbert Vass.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Samit NATO a 75. výročie vzniku Organizácie Severoatlantickej zmluvy (fotografie)

Spolupráca s EÚ

Témami diskusii na konferencii budú tiež podpora Ukrajiny alebo zvyšovanie vojenských kapacít aliancie a investícií do obrany. Taktiež sa bude diskutovať o vplyve umelej inteligencie a nových technológií na bezpečnosť a geopolitiku, či o dôležitosti spolupráce aliancie s Európskou úniou aj indo-pacifickým regiónom.

Podujatie Globsec organizuje spolu s Bielym domom, vládou USA, NATO a ďalšími americkými think-tankmi ako sú Atlantic Council, Center for a New American Security, German Marshall Fund a Hudson Institute.

Viac k téme: Americký minister obrany, americký minister zahraničných vecí, Český prezident, Dánska premiérka, Estónska premiérka, Generálny tajomník NATO, Samit NATO
Zdroj: SITA.sk - Politickí lídri budú diskutovať aj o budúcnosti aliancie, konferencia NATO Public Forum prinesie zaujímavé témy © SITA Všetky práva vyhradené.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie