• Dnes je: Nedeľa 22. septembra 2024 meniny má Móric

Podpora Rómov a ich vplyv na štátny rozpočet. Koľko nás reálne stoja?

Podpora Rómov a ich vplyv na štátny rozpočet. Koľko nás reálne stoja?

Rodiny s viac ako tromi deťmi poberajú prostredníctvom prídavku na dieťa a rodičovského príspevku 45 miliónov eur ročne, čo je oproti celkovým verejným výdavkom len kvapkou v mori.

Mylná predstava, že finančná podpora Rómov je hlavnou príčinou vysokých daní a deficitov verejných financií, je rozšíreným stereotypom na Slovensku.

Štúdia s názvom Rómovia a sociálne dávky, ktorú vypracovali odborníci z INESS, vyvracia tento mýtus a zdôrazňuje, že výdavky na podporu rómskych komunít tvoria len malú časť verejných financií.

Podľa štúdie rodiny s viac ako tromi deťmi, ktoré často zahŕňajú aj rómske rodiny, poberajú na dávkach v hmotnej núdzi a príplatkoch približne 27 miliónov eur ročne. „Ide o rovnakú sumu, akú vláda vyčlenila na stavbu Národného futbalového štadióna,“ uvádza správa.

Menej než jedno percento

Celkové fiškálne náklady vyplácané do okresov s dvomi tretinami rómskej populácie tvoria 2,2 % verejných výdavkov, čo predstavuje okolo 578 miliónov eur. Ďalšie údaje z publikácie uvádzajú, že dávky v hmotnej núdzi a príplatky predstavujú ročne 270 miliónov eur, čo je menej než 1 % všetkých verejných výdavkov.


Rodiny s viac ako tromi deťmi poberajú prostredníctvom prídavku na dieťa a rodičovského príspevku 45 miliónov eur ročne, čo je oproti celkovým verejným výdavkom len kvapkou v mori.

Napriek rozšíreným stereotypom, celkové ročné fiškálne náklady spojené s podporou rómskych komunít nedosahujú ani jeden a pol mesiaca výdavkov Sociálnej poisťovne na starobné dôchodky.

Skôr sociálny problém

„Rómska problematika preto nie je fiškálnym, ale skôr sociálnym problémom, a v takejto rovine treba hľadať aj jej riešenia,“ uvádzajú analytici z INESS.


Metodika použitia rôznych kategórií dát, ako sú dávky v hmotnej núdzi, prídavky na dieťa a rodičovské príspevky, pomohla vyniesť na svetlo reálne finančné náklady spojené s rómskymi komunitami.


Štúdia tiež zdôrazňuje, že presné sumy dávok a prídavkov pre rómske rodiny nie je možné zistiť, keďže slovenské úrady neevidujú poberateľov sociálnych dávok podľa etnicity.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ukrajinskej armáde sa podarilo zničiť tisíce ton ruskej munície, vrátane zbraní zo Severnej Kórey

ukrajinskej armade sa podarilo znicit tisice ton ruskej municie vratane zbrani zo severnej korey

22.9.2024 (SITA.sk) - Pri útokoch bezpilotných lietadiel v noci na sobotu na území Ruska sa ukrajinským silám hlboko podarilo zničiť dva vojenské sklady patriace ruským ozbrojeným silám. Tie obsahovali tisíce ton munície vrátane zásob zo Severnej Kórey.

Na Facebooku o tom informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

Ukrajina v noci na sobotu zaútočila na zásoby Rusov v Tichorecku v Krasnodarskom kraji. Zničila jeden z troch najväčších ruských skladov munície, ktorý zohráva kľúčovú úlohu v ruskom vojenskom logistickom systéme.

Dostupné informácie naznačujú, že v sklade sa počas útoku nachádzalo najmenej 2-tisíc ton munície vrátane zásob zo Severnej Kórey. Cieľom útoku bola aj radarová stanica Podľot, zodpovedná za detekciu vzdušných cieľov v blízkosti skladu.

Ukrajinská bezpečnostná služba navyše zasiahla sklad patriaci hlavnému delostreleckému riaditeľstvu ruského ministerstva obrany neďaleko dediny Okťabrskij v Tverskej oblasti.


Počasie