• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Pellegrini navštívil rodnú Banskú Bystricu, rokoval o letisku Sliač aj o chýbajúcom investorovi (video+foto)

Pellegrini navštívil rodnú Banskú Bystricu, rokoval o letisku Sliač aj o chýbajúcom investorovi (video+foto)

Prezident sa zúčastnil na otvorení regionálneho pracoviska Kancelárie prezidenta SR v Banskej Bystrici.

19.6.2024 (SITA.sk) - Prezident Peter Pellegrini v rámci svojej prvej pracovnej cesty do regiónov navštívil svoju rodnú Banskú Bystricu. V meste ho privítal primátor Ján Nosko, spoločne diskutovali napríklad o finančnej situácii samospráv.

Ako primátor Banskej Bystrice uviedol na sociálnej sieti, dotkli sa aj problematiky chýbajúceho strategického investora, ktorého príchod je kľúčový pre rozvoj mesta.

Pre celý región je rovnako dôležitá aj otázka obnovy civilnej časti letiska Sliač. Rozprávali sme sa o projektoch obnovy kaštieľa Radvanských, Domu kultúry i Medeného hámra, národnej kultúrnej technickej pamiatky nadnárodného významu,“ doplnil Nosko.

Oficiálny dar

S medenou históriou mesta je spätý aj oficiálny dar, ktorý si Pellegrini z Banskej Bystrice odnesie. Hlava štátu dostala technologickú kópiu ingotov, ktoré boli obchodovateľnou surovinou. Vyvážané boli do celého sveta, najmä pre potreby výroby bronzu.

Podobné ingoty sa našli aj v potopenej lodi v Namíbii. Je odliaty z čistej medi a má tvar pologule. Jedine ingoty vyrábané v Medenom hámri mali v minulosti tvar pologule, čo bol aj z diaľky viditeľný znak výnimočnej kvality,“ ozrejmil primátor Nosko.

Úradovanie z rôznych kútov Slovenska

Pellegrini sa okrem Noska stretol aj s predsedom Banskobystrického samosprávneho kraja Ondrejom Lunterom. Následne sa zúčastnil na otvorení regionálneho pracoviska Kancelárie prezidenta SR v Banskej Bystrici. Na tlačovej besede zdôraznil, že nechce, aby bolo výnimočné, že hlava štátu vyráža do regiónov, chcel by úradovať z rôznych kútov Slovenska niekoľkokrát ročne.

Chcem, aby úrad prezidenta Slovenskej republiky bol bližšie k ľuďom, ktorí žijú a pracujú na strednom Slovensku,“ vyjadril sa.

Zdôraznil tiež potrebu riešenia rozličných problémov samospráv, ocenil, že primátor i predseda BBSK s ním diskutovali o víziách, ako posunúť mesto i kraj.

Pozvanie predstaviteľov samospráv

Hlava štátu avizovala, že po letných prázdninách má v úmysle pozvať do prezidentského paláca predstaviteľov samospráv.

Zdôraznil, že by nemali prísť samostatne, teda osobitne zástupcovia Združenia miest a obcí Slovenska, združenia SK8 a Únie miest Slovenska, ale všetci spoločne. Rád by si od nich vypočul námety na rozvoj samospráv. Pripomenul tiež, že mesto čaká koncom augusta oslava 80. výročia Slovenského národného povstania.

Pellegrini by mal v rámci stredajšej návštevy Banskej Bystrice pokrstiť aj svoju poštovú známku.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie