• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Orosz: Ústava ani zákon nezakazujú poslancom a ministrom kandidovať vo voľbách do EP

Orosz: Ústava ani zákon nezakazujú poslancom a ministrom kandidovať vo voľbách do EP

Ústavný právnik však zdôraznil, že Ústava SR ustanovuje, že mandát poslanca NR SR je nezlučiteľný aj s výkonom funkcie poslanca Európskeho parlamentu.

3.6.2024 (SITA.sk) - Ústava SR ani zákon o podmienkach výkonu volebného práva nezakazujú poslancom Národnej rady (NR) SR a ministrom kandidovať vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP).

Pre agentúru SITA to uviedol profesor Ladislav Orosz z Katedry ústavného práva a správneho práva Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Zdôraznil však, že Ústava SR ustanovuje, že mandát poslanca NR SR je, okrem iného, nezlučiteľný aj s výkonom funkcie poslanca EP.

V prípade zvolenia ich čaká rozhodovanie

„Obdobne v čl. 109 ods. 2 ústavy ustanovuje, že výkon funkcie člena vlády je nezlučiteľný s výkonom poslaneckého mandátu," dodal Orosz. Z daných ustanovení ústavy podľa neho možno vyvodiť, že v prípade zvolenia do EP sa poslanci slovenského parlamentu či členovia vlády SR musia najneskôr pred odovzdaním osvedčenia o zvolení rozhodnúť.

Vybrať si musia medzi tým, či sa vzdajú svojej doterajšej funkcie a vykonávať budú iba mandát poslanca EP, alebo oznámia Štátnej komisii pre voľby a kontrolu financovania politických strán, že získaný mandát v europarlamente vykonávať nebudú a neprevezmú si osvedčenie o zvolení.

„V takomto prípade sa poslancom Európskeho parlamentu stane iný kandidát dotknutej politickej strany, resp. volebnej koalície, a to buď podľa poradia na kandidátnej listine, alebo podľa počtu prednostných hlasov. Podmienkou je, že získal aspoň tri percentá prednostných hlasov z celkového počtu platných hlasov odovzdaných príslušnej politickej strane, resp. volebnej koalícii," vysvetlil Orosz.

O mandát bojujú poslanci aj ministri

O mandát v blížiacich sa voľbách do EP sa uchádza viacero poslancov NR SR. Je medzi nimi napríklad líder hnutia Slovensko Igor Matovič, ktorý však pred časom pre agentúru SITA uviedol, že v prípade zvolenia by sa mandátu v europarlamente neujal.

Do europarlamentu kandiduje aj expredseda strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík i jeho spolustraníčky, Vladimíra Marcinková a Jana Bittó Cigániková. O post v EP sa uchádzajú aj podpredsedovia NR SR, a to Ľuboš Blaha (Smer-SD) a predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko. Na kandidátke národniarov možno nájsť aj dvoch členov vlády, a to ministra životného prostredia Tomáša Tarabu a ministerku kultúry Martinu Šimkovičovú.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie