• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Okresný súd bude pojednávať o podmienečnom prepustení doživotne odsúdeného Mikuláša Černáka

Okresný súd bude pojednávať o podmienečnom prepustení doživotne odsúdeného Mikuláša Černáka

Doživotne odsúdení môžu požiadať o podmienečné prepustenie po odpykaní 25 rokov trestu.

2.4.2024 (SITA.sk) - Okresný súd Trnava by sa mal zaoberať podmienečným prepustením na doživotne odsúdeného šéfa podsvetia Mikuláša Černáka.

Ako vyplýva z rozpisu pojednávaní súdu, za týmto účelom vytýčil na svojom pracovisku v Piešťanoch verejné zasadnutia na 25. apríla a 2. mája. Na doživotie odsúdení majú právo požiadať o podmienečné prepustenie po odpykaní 25 rokov z trestu.

Senát zamietol odvolanie

Senát Krajského súdu v Prešove zamietol v septembri 2010 odvolanie Černáka, rovnako aj odvolanie jeho matky, a potvrdil mu doživotný trest, na ktorý ho odsúdil Okresný súd v Prešove 10. novembra 2009.

.

Černák sa podľa verdiktu súdu v rokoch 1994 až 1997 osobne zúčastnil na vraždách šiestich osôb, pričom išlo o úmyselné usmrtenia vykonané obzvlášť surovým spôsobom so zavrhnutiahodných pohnútok. V roku 2000 si Černák už z väzenia objednal smrť podnikateľa Mariána Karcela.

Priznal sa k 14 vraždám

.

Odsúdený začal neskôr spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní. Okresný súd v Banskej Bystrici v tejto súvislosti na verejnom zasadnutí v auguste 2020 schválil dohodu o vine a treste, v rámci ktorej sa na doživotie odsúdený bývalý boss banskobystrického podsvetia priznal k 16 skutkom, z toho k 14 vraždám.

Súd v tejto súvislosti upustil od uloženia súhrnného trestu, keďže skôr uložený výnimočný trest odňatia slobody na doživotie v tretej nápravnovýchovnej skupine považoval za dostatočný.

.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie