• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Nová vodná elektráreň aj rozvoj duálneho vzdelávania. Vláda prišla s návrhmi na zlepšenie situácie v okresoch Rimavská Sobota a Poltár (video)

Nová vodná elektráreň aj rozvoj duálneho vzdelávania. Vláda prišla s návrhmi na zlepšenie situácie v okresoch Rimavská Sobota a Poltár (video)

Sú to okresy zaradené do zoznamu najmenej rozvinutých okresov, a preto sa chce vláda zamerať na ich zlepšenie v sociálnej a hospodárskej oblasti.

19.6.2024 (SITA.sk) - Vláda prišla s návrhmi na zlepšenie situácie v okresoch Rimavská Sobota a Poltár. Vyplynulo to z Analýzy sociálno-ekonomickej situácie a vybraných problémov okresov Rimavská Sobota a Poltár s návrhmi na zlepšenie v sociálnej a hospodárskej oblasti, ktorú v stredu schválila vláda na výjazdovom rokovaní v Rimavskej Sobote.

„Už v období pred prípravou výjazdového rokovania vlády bola venovaná náležitá pozornosť výstavbe štátneho priemyselného parku Rimavská Sobota aj v súvislosti s významnou investíciou skupiny Winkelmann Group, ktorá v ňom bude umiestnená a prinesie minimálne 452 pracovných miest,“ píše sa v predloženom materiáli.

Riešenie hospodárskeho zaostávania oboch okresov

Návrh uznesenia prináša opatrenia a úlohy zamerané na riešenie hospodárskeho zaostávania oboch okresov, na podporu vytvárania pracovných miest a na znižovanie regionálnych rozdielov. Vláda tiež navrhuje uvoľnenie finančných prostriedkov v hodnote viac ako 2 milióny eur na projekty obcí a miest okresov Rimavská Sobota a Poltár.

V súvislosti so zvyšovaním zamestnanosti je jednou z priorít vlády iniciovanie vyhľadávania strategických investorov prostredníctvom Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu a podpora výrobných závodov, ako aj systémových zamestnávateľov v Banskobystrickom kraji s energeticky náročnými výrobnými programami. Podmienky budú vytvárané aj na zamestnávanie znevyhodnených osôb.

Podporené bude aj duálne vzdelávanie

Návrh obsahuje aj opatrenie na dobudovanie a rekonštrukciu sietí pre dodávky elektrickej energie v areáli bývalých sklární Poltár pre podporu realizácie investičného zámeru novej sklárskej prevádzky. V tejto súvislosti má byť podporené aj duálne vzdelávanie so zamestnávateľmi v priemyselnom parku v okrese Poltár.

Vláda chce súčasne dať 22-tisíc eur na obstaranie mobilnej taviacej pece pre praktickú výučbu žiakov v Spojenej škole Poltár. Kabinet súčasne prináša opatrenia na podporu rozvoja ovocinárstva a podnikov v poľnohospodárskej, lesníckej a potravinárskej oblasti výroby. V návrhoch je aj podpora zachovania kultúrneho dedičstva, rozvoja povedomia o slovenskej kultúre, rozvoja udržateľného spôsobu života na vidieku, a tiež cestovného ruchu.

Výstavba novej prečerpávacej vodnej elektrárne

Vláda schválila aj zámer výstavby novej prečerpávacej vodnej elektrárne na hornom úseku rieky Ipeľ. Vláda predpokladá aj pokračovanie v budovaní nadradenej cestnej infraštruktúry. Tu je potrebné zabezpečiť financie na ukončenie majetkovoprávneho usporiadania pozemkov na stavbu cesty R2 Zacharovce - Bátka.

Nasledovať bude podanie žiadosti o vydanie stavebného povolenia, čo umožní pokračovať v stavbe rýchlostnej cesty R2 Lovinobaňa – Ožďany a R2 Ožďany – Zacharovce. Materiál nezabúda ani na marginalizované rómske komunity a sústreďuje sa na motiváciu a podporu pracovných návykov príslušníkov rómskych komunít a ich zapájanie do trhu práce v oboch okresoch.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie