• Dnes je: Sobota 27. júla 2024 meniny má Božena

Navaľného podľa jeho manželky otrávili novičokom, preto Kremeľ zbabelo skrýva jeho telo (video)

Navaľného podľa jeho manželky otrávili novičokom, preto Kremeľ zbabelo skrýva jeho telo (video)

„Chcem žiť v slobodnom Rusku.

Lídra ruskej opozície Alexeja Navaľného podľa jeho manželky Julije otrávili novičokom. Ruské úrady obvinila z ukrývania tela jej zosnulého manžela, kým nezmiznú stopy nervovoparalytickej látky.

Môj manžel sa nedal zlomiť. A to je presne dôvod, prečo ho Putin zabil," uviedla Navaľná v príhovore zverejnenom na videoslužbe YouTube. Informuje o tom web Sky News.

A ako odporne a zbabelo teraz skrývajú jeho telo, neukazujú ho, nedávajú ho jeho matke a žalostne klamú a čakajú, kým zmiznú stopy po ďalšom Putinovom novičoku," vyhlásila Navaľná. „Chcem žiť v slobodnom Rusku, chcem vybudovať slobodné Rusko. Budem pokračovať v práci Alexeja Navaľného," dodala.

Protikorupčný aktivista a hlasný kritik Kremľa Alexej Navaľnyj si od januára 2021 odpykával trest vo väzení po tom, ako sa vrátil do Moskvy z Nemecka, kde sa zotavoval z otravy nervovoparalytickou látkou. Z nej obvinil práve Kremeľ. Navaľnyj zomrel náhle v piatok v nápravnovýchovnej kolónii.

Ruská polícia zatkla už viac než štyristo ľudí, ktorí prišli položiť kvety na pamiatku Alexeja Navaľného

Už viac ako 400 ľudí bolo zadržaných v mestách po celom Rusku po tom, čo prišli položiť kvety na pamiatku zosnulého lídra ruskej opozície Alexeja Navaľného.


Tvrdí to prominentná ľudskoprávna skupina OVD-Info, ktorá monitoruje politické zatýkanie a poskytuje právnu pomoc. K sobotňajšej noci bolo v Petrohrade zadržaných viac ako 200 osôb a v Moskve ďalších zhruba 50.


Mnohí ľudia držali v rukách plagáty s nápisom „Vrah“ a skandovali „Hanba!“, keď polícia začala zatýkať niektorých prítomných.

Omšu odslúžil iný kňaz

V Petrohrade dokonca zadržali kňaza pravoslávnej cirkvi, ktorý sa chystal odslúžiť spomienkovú omšu za Navaľného. Tú nakoniec viedol iný kňaz.

Súdy v Petrohrade nariadili 42 osobám zadržaným v piatok odpykať si jeden až šesť dní vo väzení, pričom deviati ďalší dostali pokutu.


V Moskve podľa OVD-Info nariadili najmenej šiestim ľuďom odpykať si 15-dňové väzenie. Jedna osoba bola uväznená aj v meste Krasnodar a dve ďalšie v meste Briansk.

Počas spomienkových podujatí na počesť Navaľného zadržali desiatky ľudí aj v Novosibirsku, Samare, Tomsku, Jekaterinburgu, Čeľabinsku a Ulan-Ude.

Smrť po prechádzke

Ruská väzenská služba informovala, že 47-ročný Alexej Navaľnyj, ktorého väznili v arktickej väzenskej kolónii, zomrel v piatok po tom, ako sa po prechádzke cítil zle a takmer okamžite stratil vedomie, pričom sa ho nepodarilo oživiť.


Presné okolnosti úmrtia vedúcej osobnosti ruskej opozície nie sú známe, ale aj ďalší svetoví lídri z neho vinia ruského vodcu Vladimira Putina a jeho autokratický režim, pre ktorých Navaľnyj predstavoval veľkú politickú aj symbolickú hrozbu.

Tlačová tajomníčka Navaľného Kira Jarmyšová poznamenala, že podľa oficiálnej správy odovzdanej Navaľného matke zomrel opozičný aktivista v piatok o 14:17 miestneho času.

Telo nevydali rodine

Dodala, že zamestnanec väzenskej kolónie povedal, že Navaľného telo v rámci vyšetrovania jeho smrti previezli do neďalekého mesta Salechard. Vyzvala, aby jeho telo vydali rodine.


Keď právnik a Navaľného matka navštívili márnicu v Salecharde, bola zatvorená, uviedol Navaľného tím na svojom telegramovom kanáli. Právnik následne zavolal do márnice a povedali mu, že Navaľného telo tam nie je.

„Žiadame, aby bolo telo Alexeja Navaľného okamžite odovzdané jeho rodine,“ napísala Jarmyšová na platforme X, predtým známej ako Twitter.


Matke a právnikovi Alexeja Navaľného povedali, že zomrel na „syndróm náhleho úmrtia“, uviedol na X významný spojenec Navaľného Ivan Ždanov.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 26. júl 2024

horoskopy na dnes piatok 26 jul 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 26. júl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Ak plánujete dôležité stretnutia, radšej ich odložte. Situácia nie je jasná ani v obchodných záležitostiach. Popoludnie strávte radšej v objatí koníčkov.

Býk 21.4. - 21.5.

Ešte stále budete myslieť len na peniaze. Snažte sa vedome vytvoriť dobrú náladu. Občas treba vedieť žiť, vychutnať aj tú najmenšiu príjemnú chvíľu.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nosíte v hlave mnoho nápadov a dnes sa vám podarí jeden začať aj dokončiť. Planéty sú vám priaznivo naklonené, ich vplyv sa prejaví najmä v súkromnom živote.

Rak 22.6. - 22.7.

Na cestách by bolo dobré zvýšiť opatrnosť. V zložitej situácii sa riaďte svojou intuíciou. Zamyslite sa, či nevenujete priveľa pozornosti a úsilia bezvýznamným veciam.




Všetky Horoskopy pre Piatok 26. júl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie