• Dnes je: Nedeľa 22. septembra 2024 meniny má Móric

Ná Národnom pochode za život v Košiciach sa zúčastnilo 40-tisíc ľudí (foto)

Ná Národnom pochode za život v Košiciach sa zúčastnilo 40-tisíc ľudí (foto)

Národné pochody za život sa konali už v roku 2013 v Košiciach a v rokoch 2015 a 2019 v Bratislave.

22.9.2024 (SITA.sk) - V poradí štvrtý Národný pochod za život, ktorého cieľom je podľa organizátorov dosiahnuť ochranu života od počatia po prirodzenú smrť sa v nedeľu konal v Košiciach za účasti 40 000 ľudí.

Nenarodené deti sa sami brániť nevedia

Ako informovala hovorkyňa podujatia Rebeka Lukáčová, mottom pochodu bolo „Láska je pro-life“. Účastníkov pochodu pritom osobitne pozdravil aj pápež František, ktorého pozdrav odovzdal nuncius Nicola Girasoli.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Národný pochod za život v Košiciach (fotografie)

„Pápež František dnes pochoduje s vami! Nech je to pochod radosti a entuziazmu, nech je to skutočný pochod za život. Nech je to pochod nádeje. Buďte vždy podporovateľmi života. Život je Boží dar. Buďte vždy hrdí a pripravení chrániť život," odkázal nuncius účastníkom.

Košický arcibiskup Bernard Bober v tejto súvislosti zdôraznil, že nenarodené deti sa sami brániť nevedia, preto potrebujú ochranu. „Starostlivosť o dieťa je však automaticky prepojená so starostlivosťou o matku. Ak sa postaráme o ňu, dáme príležitosť aj novému životu. Nezabúdajme preto na konkrétnu pomoc ženám a rodinám v núdzi," vyhlásil Bober.

Potratovosť na Slovensku

Požiadavkou pochodu je podľa organizátora Patrika Danišku ochrana života každého človeka, v dnešnej dobe zvlášť nenarodených detí.

Zákon legalizujúci umelý potrat pritom označil za nespravodlivý, pretože „oberá nenarodené deti o ochranu, ktorá im právom patrí.“ Za hlavný cieľ pochodu preto označil zrušenie potratového zákona. „Ak niekoho milujeme, chceme aby bol chránený,“ zdôraznil.

Potratovosť na Slovensku podľa organizátorov pochodu kontinuálne klesala od roku 1989. To sa zmenilo v roku 2022, kedy bolo na Slovensku vykonaných viac potratov ako v predošlom roku. Zvýšená potratovosť bola podľa organizátorov zaznamená aj v roku 2023.

Súčasne v posledných rokoch na Slovensku podľa štatistických údajov výrazne poklesla pôrodnosť. Organizátori podchodu preto podľa vlastných slov túto tému vnímajú za zvlášť urgentnú.

Viac k téme: Národný pochod za život
Zdroj: SITA.sk - Ná Národnom pochode za život v Košiciach sa zúčastnilo 40-tisíc ľudí (foto)

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Leteckí záchranári pomáhali počas leta viac ako vlani, najviac práce mali posádky v Poprade

letecki zachranari pomahali pocas leta viac ako vlani najviac prace mali posadky v poprade

22.9.2024 (SITA.sk) - Počas prázdninového obdobia, teda v júli a auguste, vzlietli posádky záchranárskych vrtuľníkov na Slovensku na pomoc celkovo 760-krát. Oproti rovnakému obdobiu v minulom roku to predstavuje 24-percentný nárast.

Najviac práce mali posádky základne v Poprade, za sebou majú 152 zásahov. Informovala o tom na sociálnej sieti spoločnosť Air Transporte Europe (ATE), ktorá prevádzkuje Vrtuľníkovú záchrannú zdravotnú službu.

Najdlhší a najkratší let

Najdlhší záchranný let trval 237 minút, keď leteckí záchranári prevážali novorodenca z Michaloviec do Bratislavy. Najkratší dvanásť minút, týkal sa prevozu pacienta po dopravnej nehode v Turanoch do nemocnice v Martine.

„Čo sa týka zahraničných národností, na palubách sme najčastejšie prevážali pacientov z Poľska a Česka. Z pohľadu pohlavia sme ošetrili a do nemocníc previezli 506 mužov a 232 žien,“ bilancovala letecká spoločnosť.

Nárast zvládnutých akcií

Oproti vlaňajšiemu prázdninovému obdobiu narástol o 72 percent počet akcií, pri ktorých bol pri záchrane použitý aj palubný navijak. Vrtuľníky počas leta na palube najčastejšie viezli pacientov s akútnym infarktom myokardu, bolo ich 161.

„121-krát sme pomáhali pri dopravných nehodách, štrnásťkrát sme leteli na pomoc pacientom s alergickou či anafylaktickou reakciou po uštipnutí hmyzom, či uhryznutí plazom, a sedemkrát sme boli privolaní k topiacim sa,“ dodali leteckí záchranári.

Vrtuľníková záchranná zdravotná služba je súčasťou integrovaného záchranného systému. Posádky ATE zasahujú pri úrazoch v horských oblastiach, lesných terénoch a odľahlých lokalitách, ale aj pri záplavách a hromadných nešťastiach. Zároveň sú často využívané aj pri prevozoch pacientov medzi nemocnicami a transportoch pre transplantačný program.


Počasie