• Dnes je: Utorok 16. apríla 2024 meniny má Dana, Danica

Matovič podporí septembrový termín volieb pod jednou podmienkou. Ak by prezidentka nestresovala, tak to nebude na hulváta

Matovič podporí septembrový termín volieb pod jednou podmienkou. Ak by prezidentka nestresovala, tak to nebude na hulváta

Cieľom je podľa Igora Matoviča chrániť demokraciu na Slovensku.

20.1.2023 (Webnoviny.sk) - Podmienkou strany Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) pre podporu prípadných septembrových predčasných volieb je ochrana volebného systému. Do ústavy požadujú zakotviť potrebu ústavnej väčšiny, teda 90 hlasov poslancov, na zmenu zákona o voľbách.

Volebný systém

Predseda hnutia Igor Matovič to zdôvodnil tým, že cieľom je ochrániť volebný systém pred prípadnými zásahmi po predčasných parlamentných voľbách a chrániť demokraciu na Slovensku.

„Smer-SD, Hlas-SD a Republika sú dohodnutí, že ak získajú väčšinu, teda 76 hlasov, v budúcich voľbách zmenia volebný systém podľa Maďarska. Myslím si, že je v eminentnom záujme každého demokrata na Slovensku, aby sa takéto niečo nemohlo stať,“ zdôraznil Matovič. O tejto podmienke bude OĽaNO rokovať so stranami Sme rodina a Za ľudí.

Zmena ústavy

OĽaNO naďalej trvá na tom, aby súčasťou zmeny ústavy nebola možnosť skrátiť volebné obdobie prostredníctvom referenda.

„My sme mali vyslovene napísané v našom volebnom programe, že nesúhlasíme, aby sa schvaľovali predčasné voľby cez referendum. Nebudeme hlasovať opačne, ako sme sľúbili ľuďom pred voľbami,“ podčiarkol Matovič.

S predloženým návrhom zmeny ústavy preto nesúhlasia. Žiadajú opätovné otvorenie rozpravy a presadenie takého znenia novely, na ktorom sa zhodne 90 poslancov. Dodal, že ak sa ústavná väčšina v parlamente zhodne na inom znení návrhu, budú to rešpektovať.

Realistický termín

Podľa Matoviča je teraz unikátna a zrejme posledná príležitosť na zmenu ústavy v tomto volebnom období, možno aj na roky dopredu, preto ju chce využiť na opravu niektorých chýb v ústave. Pre krátkosť času pritom nebude dodržaný postup, ktorý určuje rokovací poriadok.

„Pani prezidentka to chce mať vyriešené do konca januára. Ak by nestresovala, tak to nebude na hulváta,“ povedal Matovič. Za realistický termín pre predčasné parlamentné voľby považuje 30. september.

Matovič priznal, že je pre niektorých voličov odstrašujúci prvok a v súvislosti so stranou SaS zmenil názor

Predseda poslaneckého klubu hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Michal Šipoš pre médiá uviedol, že rokovanie klubu o termíne predčasných volieb, ktoré sa uskutočnilo vo štvrtok, stále prebieha. „Dnes vám určite stanovisko nepoviem. Aj keď klub už bude rozhodnutý, najprv budeme informovať našich partnerov, s ktorými rokujeme," tvrdí Šipoš.

Kvalita odborníkov z Progresívneho Slovenska

Líder OĽaNO Igor Matovič pre médiá uviedol, že ak sa bez nich ktokoľvek dohodne na zmene ústavného zákona, budú to rešpektovať.

Matovič taktiež dodal, že prezidentke Zuzane Čaputovej by úradnícka vláda nevyhovovala. „Zrazu by celé Slovensko videlo, čo sú za ‚odborníkov‘ ľudia z hnutia Progresívne Slovensko (PS) a za niekoľko mesiacov by sa všetci chytali za hlavy. Prezidentka, po tom, ako pozná kvalitu odborníkov z PS, bude robiť všetko pre to, aby tu úradnícka vláda nebola," myslí si líder OĽaNO.

Zároveň nechcel bližšie povedať, kedy sa bude konať snem hnutia. „V rámci hnutia OĽaNO sme sa dohodli, že snem bude určite po tom, ako si vyriešime otázku, ako ďalej s OĽaNO. Nemá zmysel, aby sme zvolávali jeden snem, po sneme z hnutia odíde polovica ľudí a následne budeme zvolávať ďalší snem, lebo nám budú chýbať ľudia v orgánoch," povedal.

Pellegrini ako Panna Mária

Rovnako uviedol, že umiernený liberálny volič dnes nemá koho voliť. „Bude voliť uletených boľševikov z PS? Asi ťažko. Ja som pre niektorých voličov odstrašujúci prvok. Nechcem, aby volič bol sklamaný a ostal doma v papučkách a mafia vyhrala voľby. Prídeme s takou stratégiou, aby ľudia mohli voliť s čo najlepším pocitom, že volia, čo najväčšie dobro a nie čo najmenšie zlo," tvrdí Matovič.

Zároveň pripomenul, že v minulosti ľudí prostredníctvom videa nabádal, aby volili stranu Sloboda a Solidarita (SaS). „Dnes už nebudem hovoriť, voľte SaS, možno budem hovoriť voľte stranu Eduarda Hegera," dodal. Taktiež uviedol, že budú meniť názov hnutia, pretože frakciu Zmenu zdola na kandidátke nechcú.

Líder OĽaNO sa po návrate do poslaneckej lavice v Národnej rade SR najviac tešil na to, že bude „skorumpovaným zlodejom Robertovi Ficovi (Smer-SD) a Petrovi Pellegrinimu (Hlas-SD) môcť hovoriť pravdu do očí. Týchto ľudí treba konfrontovať, lebo mám pocit, akoby sme tu chceli očistiť Pellegriniho a urobiť z neho Pannu Máriu, čo včera pristála s Majkou z Gurunu.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Utorok 16. apríl 2024

horoskopy na dnes utorok 16 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Utorok 16. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Pustíte sa do viacerých vecí naraz. Nezostanete sami, určite sa objaví niekto, na koho sa môžete s dôverou obrátiť. Radosť vám urobia príbuzní.

Býk 21.4. - 21.5.

Optimistická správa vám dodá chuť do práce. Teraz máte konečne dôvod angažovať sa. Ak sa chystáte na ďalekú cestu, treba byť čo najopatrnejší. Nevystavujte sa zbytočnému riziku.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najskôr merajte, potom režte. Dobre zvážte, kým rozhodnete. Zabránite tak neskorším možným komplikáciám. Na depresie nie sú dôvody. Chyťte sa konkrétnej práce.

Rak 22.6. - 22.7.

Je práve vhodný čas odhaliť vaše zámery a úmysly. Máte možnosť konať tak, aby sa všetko vyvíjalo priaznivo. Stretnete niekoho, kto bude mať na vás pozitívny vplyv.




Všetky Horoskopy pre Utorok 16. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie