• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Ľudia v Piešťanoch zaplatia za smeti najviac, Trnavčania len o 3,65 eur viac a Hlohovec poplatky nezvýšil

Ľudia v Piešťanoch zaplatia za smeti najviac, Trnavčania len o 3,65 eur viac a Hlohovec poplatky nezvýšil

Podľa zákona o odpadoch majú obce pri ustanovení výšky miestneho poplatku za komunálny odpad vychádzať zo skutočných nákladov, ktoré v súvislosti s nakladaním s týmto odpadom majú.

V Trnavskom kraji zvyšujú od 1. januára miestny poplatok za komunálne odpady všetky okresné mestá s výnimkou Hlohovca.

O zvýšení poplatkov rozhodli poslanci mestských zastupiteľstiev, cieľom bolo čo najviac sa priblížiť k vyrovnanému hospodáreniu pri nakladaní s odpadmi.

Obrovský rozdiel medzi Trnavou a Piešťanmi

Najvyšší poplatok za komunálny odpad budú platiť obyvatelia Piešťan, kde zvýšili ročnú sadzbu na obyvateľa zo 40 na 59 eur. Naopak, najmenej zaplatia obyvatelia Trnavy, kde poslanci zvýšili poplatok na obyvateľa z 29,20 na 32,85 eura.

Na otázku, prečo sú medzi dvoma mestami v jednom kraji také výrazné rozdiely, primátor Piešťan Peter Jančovič odpovedal, že podmienky v mestách sú rozdielne, napríklad Trnava má vlastnú skládku odpadov.

„Ceny sa navýšili aj zavedením zberu kuchynského odpadu, ktorého vývoz nám vyplýva zo zákonnej povinnosti a ktorý je extrémne drahý,“ dodal Jančovič.

V Dunajskej Strede zaplatia obyvatelia za odvoz a likvidáciu odpadu 43,60 eura za rok, v Senici 48, v Galante a v Skalici po 50 eur. V Hlohovci poplatok zvyšovali pred dvoma rokmi, obyvatelia tam platia 39 eur za rok.

Poskytovanie zliav pre obyvateľov

Mestá postupujú rôzne aj pri poskytovaní zliav pre vybrané skupiny obyvateľov. Napríklad v Trnave majú 50-percentnú zľavu osoby nad 62 rokov, v Skalici majú zľavu vo výške 45 percent z poplatku ľudia nad 64 rokov.


V Dunajskej Strede majú zľavy odstupňované podľa veku, ľudia nad 70 rokov majú zľavu 20 percent, nad 75 rokov 50 percent a seniori nad 80 rokov majú poplatok za odpad odpustený.

Podľa zákona o odpadoch majú obce pri ustanovení výšky miestneho poplatku za komunálny odpad vychádzať zo skutočných nákladov, ktoré v súvislosti s nakladaním s týmto odpadom majú. Výnos miestneho poplatku môžu obce využiť výlučne na zber, prepravu, zhodnocovanie a zneškodňovanie komunálnych odpadov a drobných stavebných odpadov.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa


Počasie