• Dnes je: Nedeľa 06. októbra 2024 meniny má Natália

Konflikt na Ukrajine nemá vojenské riešenie, Fico podporuje okamžité prímerie a začiatok mierových rokovaní

Konflikt na Ukrajine nemá vojenské riešenie, Fico podporuje okamžité prímerie a začiatok mierových rokovaní

Mierových rokovaní by sa podľa neho mali okrem Ruska a Ukrajiny zúčastniť i Spojené štáty americké, Čína a Európska únia.

6.7.2024 (SITA.sk) - Premiér Robert Fico (predseda strany Smer-SD) apeluje na spravodlivý mier na Ukrajine a na začatie prímeria a mierových rokovaní.

Uviedol to v statuse na sociálnej sieti, v rámci ktorého pripomenul, že vo svojom prejave počas piatkových osláv sviatku sv. Cyrila a Metoda na Devíne vyjadril podporu iniciatíve maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý v uplynulých dňoch navštívil hlavné mestá Ukrajiny i Ruska.

Fico v statuse zdôraznil, že rusko-ukrajinský vojnový konflikt nemá vojenské riešenie. Mierových rokovaní by sa podľa neho mali okrem Ruska a Ukrajiny zúčastniť i Spojené štáty americké, Čína a Európska únia.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Ak pred mierovými rokovaniami dostane prednosť ďalšia eskalácia napätia, nebuďme prekvapení z novej, podstatne strašnejšej kvality vojnového konfliktu na Ukrajine," napísal predseda Vlády SR.

Fico sa tiež vyjadril, že mier nemožno dosiahnuť ultimátami či kladením nerealistických podmienok.

Mierové rokovania budú mimoriadne náročné, ale pre celý svet bude najlepšie, ak by sa nasledujúce mesiace, možno roky vzájomného zabíjania nahradili mesiacmi ťažkých rokovaní, ktoré by viedli k spravodlivému mieru," uviedol a zdôraznil, že mier by mohol zdynamizovať rokovanie o vstupe Ukrajiny do EÚ, ktoré Slovensko podľa premiéra plne podporuje.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Útok medveďa pri obci Hybe. Hubár zraneniam na mieste podľahol

utok medveda pri obci hybe hubar zraneniam na mieste podlahol

Pri obci Hybe medveď v sobotu zabil muža. Informovala o tom hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline Zuzana Šefčíková.

Ťažko prístupný terén

Polícia spresnila, že medveď hnedý zaútočil na muža v sobotu doobeda v lesnom poraste, kde bol ťažko prístupný terén. Išlo o miesto v katastrálnom území obce Hybe, okres Liptovský Mikuláš.

„Muž bol spolu s ďalšou osobou na zbere húb, pričom na neho šelma zaútočila. Na miesto bola okamžite vyslaná policajná hliadka a bol vyrozumený zásahový tím pre medveďa hnedého,“ informovala polícia s tým, že muž utrpel zranenia, ktorým na mieste podľahol.

Zasiahnutá jedna z hlavných tepien

Leteckí záchranári na sociálnej sieti Facebook uviedli, že priamo z paluby vrtuľníka bola lekárka vysadená k zranenému palubným navijakom.

„Medveď pri útoku zasiahol 55-ročnému mužovi jednu z hlavných tepien dolnej končatiny, následkom čoho u neho došlo k masívnemu krvácaniu a zastaveniu obehu. Svedkovia ho začali na mieste oživovať, lekárka pokračovala v rozšírenej kardiopulmonálnej resuscitácii, ktorá, aj napriek maximálnemu úsiliu bola, žiaľ, neúspešná,“ priblížili.


Počasie