• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

KDH odmieta odpočúvanie ľudí „tajnými“, ide o návrat do komunizmu (video)

KDH odmieta odpočúvanie ľudí „tajnými“, ide o návrat do komunizmu (video)

František Majerský upozornil, že odpočúvanie bez súhlasu umožní, že sa informácie dajú zneužiť a použiť v politickom boji.

28.6.2024 (SITA.sk) - Kresťanskí demokrati odmietajú odpočúvanie ľudí Slovenskou informačnou službou (SIS), ide podľa nich o návrat do komunizmu. Uviedli to poslanci za KDH František Majerský a František Mikloško.

SIS bola v minulosti zneužívaná

Ako Majerský spresnil, vláda pripravuje legislatívnu úpravu, na základe ktorej bude možné odpočúvať ľudí bez súhlasu sudcov. To dnes nie je možné a SIS musí mať dopredu súhlas a stanovené kritériá, za akých môže odpočúvať ľudí.

„S týmto absolútne nesúhlasíme, lebo vieme, že hlavná činnosť SIS je chrániť bezpečnosť štátu. Ale SIS, ako z minulosti vieme, bola častokrát zneužívaná v politickom boji a takáto legislatíva jej umožní, aby bez dôvodu s vymyslenými faktami mohli odpočúvať opozičných oponentov, novinárov alebo verejne činné osoby. S týmto KDH absolútne nesúhlasí," zdôraznil Majerský.

Vyzývajú vládu

Majerský upozornil, že odpočúvanie bez súhlasu umožní, že sa informácie dajú zneužiť a použiť v politickom boji. KDH s tým preto nebude nikdy súhlasiť a vyzýva vládu, aby túto legislatívu stiahla.

„Keď chce už riešiť bezpečnosť krajiny, tak ju musí riešiť v presných mantineloch, aby sme presne vedeli, kedy môžu byť nasadené odposluchy, ako dlho a so súhlasom sudcu. Nesmie to byť bez súhlasu sudcu lebo takto to na Slovensku budeme obchádzať a budeme SIS a odpočúvanie zneužívať," dodal Majerský.

Lex návrat ku komunizmu

Mikloško doplnil, že sám vie, čo to znamená žiť v priestore, kde človek nemá vlastnú intimitu a nemôže slobodne hovoriť.

„To znamená, že ste akýmsi bezdomovcom vo svojom vlastnom dome. Je zaujímavé, že táto vláda zavádza nové pojmy, ako je lex. Najskôr to bol lex Vallo, a teda zákon, ktorý navrhlo ministerstvo dopravy na to, aby na Vajanského nábreží mohli zlikvidovať cyklistickú trasu. Potom to bol lex Machaj, a teda zákon o slovenskej televízii, ktorý bol prijatý kvôli tomu, aby bol odvolaný riaditeľ," pripomenul Mikloško a pokračoval, že teraz je to lex atentát, ktorý je v skutočnosti zákonom o doživotnej rente pre Fica, a teda by sa mohol volať lex premiér Fico.

„Teraz vláda pripravuje nový zákon, a to lex návratu ku komunizmu. Urobíme všetko preto, aby sme o tomto hovorili, aby sme občanom krajiny zabezpečili taký súkromný život, aký sa nám za komunizmu nedostával," uzavrel Mikloško.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie