• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Európska komisia tvrdí, že Ukrajina a Moldavsko sú pripravené začať s prístupovými rozhovormi

Európska komisia tvrdí, že Ukrajina a Moldavsko sú pripravené začať s prístupovými rozhovormi

Ukrajina dostala štatút kandidáta na členstvo v EÚ v júni 2022.

7.6.2024 (SITA.sk) - Európska komisia podporila začiatok prístupových rozhovorov s Ukrajinou a Moldavskom. Ako referuje web Kyiv Independent, v piatok to uviedol ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ.

„Teraz očakávame, že naši európski partneri urobia ďalší krok a začneme už tento mesiac rokovania o členstve,“ napísal Šmyhaľ na Telegrame.

Ukrajina dostala štatút kandidáta na členstvo v v júni 2022. V novembri 2023 Európska komisia odporučila začatie prístupových rozhovorov s Kyjevom. Európska rada sa potom v decembri dohodla na otvorení prístupových rozhovorov s Ukrajinou a Moldavskom.

Redaktor rozhlasovej stanice Slobodná Európa Rikard Jozwiak tento týždeň informoval, že podľa výkonného orgánu Európskej únie Ukrajina aj Moldavsko „úplne dokončili všetky kroky na začatie rozhovorov“.

Začiatok rozhovorov musí EÚ jednomyseľne odobriť s tým, že Ukrajina prijala opatrenia na zlepšenie problémov, ako je korupcia a ochrana jazykov menšín. Očakáva sa, že Maďarsko vznesie námietky, najmä pokiaľ ide o práva menšín.

EÚ a ukrajinskí predstavitelia údajne presadzujú začiatok rozhovorov ešte tento mesiac, keďže Maďarsko považované za spojenca Ruska v Európe v júli prevezme predsedníctvo Rady EÚ.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie