• Dnes je: Piatok 26. apríla 2024 meniny má Jaroslava

Disciplinárne konanie s Trnkom bude pokračovať, ku kauze sa už vyjadrila aj etická komisia

Disciplinárne konanie s Trnkom bude pokračovať, ku kauze sa už vyjadrila aj etická komisia

Trnka čelí disciplinárnemu stíhaniu pre svoje vyjadrenia k nahrávke rozhovoru s viacnásobne stíhaným Kočnerom.

5.8.2020 (Webnoviny.sk) - Disciplinárna komisia prokuratúry bude 4. septembra pokračovať v konaní vo veci bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku Vyplýva to z rozpisu disciplinárnych pojednávaní na internetovej stránke Generálnej prokuratúry SR.

Predošlé pojednávanie v tomto prípade komisia 23. júna prerušila na neurčito s tým, že si k záležitosti medializovaných vyjadrení o rozhovore s Marianom Kočnerom a k prepusteniu Jozefa Majského z väzby vyžiada stanovisko Etickej komisie prokuratúry.

Etická komisia prokuratúry následne k tejto veci zasadala ešte 7. júla v Banskej Bystrici. Výsledkom bolo konštatovanie porušenia pravidiel prokurátorskej etiky zo strany bývalého šéfa prokuratúry.

Nahrávka s Kočnerom

Bývalý generálny prokurátor Trnka čelí disciplinárnemu stíhaniu pre svoje vyjadrenia k nahrávke rozhovoru s neskôr viacnásobne stíhaným Kočnerom. Nahrávka sa týkala údajného vydierania predstaviteľa finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka pre kauzu Gorila.


Návrh na stíhanie konkrétne poukazuje na to, ako sa Trnka v súvislosti s nahrávkou vyjadril v októbri 2019 pre TV Markíza. Uviedol vtedy, že na nahrávke „môžu byť udalosti, ktoré by mohli byť v reálnom čase stotožnené“.


Na disciplinárnom pojednávaní 2. júna však právna zástupkyňa Trnku uviedla, že on sám odmieta akékoľvek spájanie jeho osoby s obsahom konverzácie na nahrávke. „Nie je si istý, či sa jedná o jeho hlas,“ povedala s tým, že nahrávka je v zlej kvalite a mohla byť napríklad technicky upravená. „Jeho hlas je pomerne všedný, dá sa jednoduchým spôsobom napodobiť,“ skonštatovala.

Trnka pritom pripustil, že sa s Kočnerom pozná, podľa vlastných slov však nemohol predpokladať, že sa z neho stane trestne stíhaná osoba. „Za posledných päť rokov sa nestretli vôbec,“ uviedla právnička Trnku.

Nepravdivé tvrdenie Trnku

Návrh sa tiež týka vyjadrení k prepusteniu podnikateľa Jozefa Majského z väzby v roku 2004. Trnka podľa prokuratúry v tejto súvislosti nepravdivo tvrdil, že ho vtedy krajská prokuratúra v Košiciach informovala, že dôvody väzby obvineného pominuli.


„Toto tvrdenie Dobroslava T. bolo klamstvo,“ skonštatoval zástupca Generálnej prokuratúry SR, ktorá disciplinárne stíhanie navrhla.


V prípade uznania viny hrozí Trnkovi zbavenie funkcie prokurátora.


Dobroslav Trnka bol na čele prokuratúry v rokoch 2004 až 2011. Od októbra minulého roku má pozastavený výkon funkcie prokurátora.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 26. apríl 2024

horoskopy na dnes piatok 26 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 26. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Ak sa chcete osvedčiť aj na umeleckom poli, vystihli ste pravú chvíľu. Nebudú vám chýbať originálne nápady, ani inšpirácie. Dobré aspekty sú aj na lásku a všetko, čo súvisí s vašimi záľubami.

Býk 21.4. - 21.5.

Snažte sa presadiť svoje tvorivé možnosti a schopnosti, kým sa to ešte dá. Môžete tým veľa získať. Je najvyšší čas, aby ste prestali ťahať za kratší koniec. Máte na viac.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Mali ste nejaké nezhody v partnerskom vzťahu? Dnes sa môžu zmeniť k lepšiemu. Najbližší určite ocenia vašu ochotu a prístupnosť. Najlepšie sa budete cítiť podvečer.

Rak 22.6. - 22.7.

Všetky zmeny síce ešte nepoznáte, ale už sa im preventívne vzpierate. Nakoniec budete s nimi súhlasiť. Dôležité budú aj pre partnerské vzťahy. Opakovanie môže ísť časom na nervy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 26. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie