• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Chemický priemysel nie je najväčší znečisťovateľ ovzdušia, rebríčky vedie U. S. Steel Košice

Chemický priemysel nie je najväčší znečisťovateľ ovzdušia, rebríčky vedie U. S. Steel Košice

Katastrom s najväčšou emisiou CO je jednoznačne okres Košice – Šaca s emisiou na úrovni 113 917 ton, a to v dôsledku silného zastúpenia oblasti hutníctva a kovovýroby.

Najväčší producenti znečisťujúcich látok sú z oblasti hutníctva a kovovýroby. Ako ďalej vyplýva z analýzy Inštitútu pre výskum sociálno-ekonomických rizík, dôvodom je energeticky náročná výroba a závislosť na fosílnych palivách.

„Prvenstvo hutníkov a oceliarov bolo očakávané, ale výsledky analýzy priniesli aj niekoľko výrazne prekvapivých výsledkov. Ak doteraz ľudia považovali chemický priemysel za najväčšieho znečisťovateľa ovzdušia, robili to tak trochu neprávom. Podľa tejto analýzy chemický priemysel nie je zďaleka takým znečisťovateľom ovzdušia ako hutníctvo a kovovýroba, alebo napríklad výroba cementu,“ informuje inštitút.

V prvej pätici najväčších priemyselných znečisťovateľov ovzdušia sa ďalej nachádzajú oblasti ťažba a energie, chemický priemysel a výroba dreva a papiera.


Rebríčky najväčších znečisťovateľov jednoznačne vedie U. S. Steel Košice, s.r.o. Oblasťami s najväčšou emisiou oxidu uhoľnatého, oxidu dusíka, ako aj produkciou tuhých alebo pevných znečisťujúcich látok sú tak košický región a okres Košice – Šaca.

Najznečistenejšie oblasti na Slovensku

Koncentrácia podnikov z vyššie uvedených priemyselných odvetví pritom spôsobuje, že medzi ďalšie najznečistenejšie katastre na Slovensku patria Žiar nad Hronom, Horné Srnie, Ladce, Rohožník, Zemianske Kostoľany, Trnovec nad Váhom či Nováky.


V roku 2017 vyprodukovalo na Slovensku 100 najväčších priemyselných znečisťovateľov ovzdušia 149 523 ton oxidu uhoľnatého (CO). Prvú päťku v rebríčku spoločností s najväčšou ročnou emisiou CO tvoria U. S. Steel Košice, s.r.o., Slovalco, a.s., Cemmac a.s., Považská cementáreň, a.s. a CRH (Slovensko), a.s. Regiónom s najväčšou emisiou CO je košický región na úrovni 116 304 ton a s podielom 78 % na celkovej emisii CO (t. j. stovky najväčších znečisťovateľov CO z celej SR).


„Katastrom s najväčšou emisiou CO je jednoznačne okres Košice – Šaca s emisiou na úrovni 113 917 ton, a to v dôsledku silného zastúpenia oblasti hutníctva a kovovýroby. Nasleduje kataster Žiar nad Hronom s celkovou emisiou CO na úrovni 16 960 ton. Tromi ďalšími, CO najviac znečistenými, sú katastre Horné Srnie, Ladce a Rohožník. Práve v týchto troch katastroch sídlia cementárne,“ uvádza inštitút.


Sto najväčších priemyselných znečisťovateľov ovzdušia vyprodukovalo v roku 2017 na Slovensku aj 21 159 ton oxidov dusíka. Aj tu vedie rebríček znečisťovateľov U. S. Steel Košice, s.r.o. Po ňom nasledujú CRH (Slovensko) , a.s., Slovenské elektrárne a.s., Mondi scp, a.s. a Slovnaft, a.s. Oblasti s najväčšou emisiou oxidu dusíka sú tak ako v prípade oxidu uhoľnatého košický región a okres Košice – Šaca. V rámci katastrov sú na ďalších priečkach Zemianske Kostoľany a Rohožník.


V Top 5 aj Slovenské elektrárne

Ovzdušie však znečisťujú aj tuhé alebo pevné znečisťujúce látky. Tých v roku 2017 vyprodukovalo na Slovensku 100 najväčších priemyselných znečisťovateľov ovzdušia 4 184 ton. Aj do tretice je na čele rebríčka U. S. Steel Košice, s.r.o.


Druhé miesto patrí spoločnosti Duslo, a.s. a tretie firme Fortischem, a.s. Do prvej päťky sa dostali ešte Slovalco, a.s. a Slovenské elektrárne, a.s. Regiónom s najväčšou produkciou tuhých alebo pevných znečisťujúcich látok je opäť košický región, katastre vedie aj tentokrát okres Košice – Šaca, nasleduje Trnovec nad Váhom, Nováky a Žiar nad Hronom.


Inštitút pre výskum sociálno-ekonomických rizík analyzoval, ktoré odvetvia či podniky sú na Slovensku najväčšími producentmi emisií, a to tuhých znečisťujúcich látok, ale i plynných a zároveň tých najproblematickejších látok, oxidov dusíka a oxidu uhoľnatého. V prípade každej spomínanej znečisťujúcej látky skúmal 100 firiem s najväčšou emisiou konkrétnej látky. Vychádzal z najaktuálnejších dostupných údajov, a to za rok 2017.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Pondelok 18. marec 2024

horoskopy na dnes pondelok 18 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Pondelok 18. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Silnejúca intuícia bude vhodne podporovaná. Vyriešenie zamotanej situácie, ku ktorej ste nemálo prispeli, je na obzore. Venujte sa tvorivej činnosti, môžete dosiahnuť pekné výsledky.

Býk 21.4. - 21.5.

Nemali by ste dlho otáľať s rozhodnutím. Niekto na to netrpezlivo čaká. Priveľmi nešpekulujte a urobte to, čo cítite. Môžete sa spoľahnúť na intuíciu, že vám správne poradí.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Kto nepracuje, nič nepokazí. Držte sa dnes tohto hesla po celý deň. Pri roztržkách radšej ustúpte. Najlepším spoločníkom bude pre vás nejaká kniha.

Rak 22.6. - 22.7.

To, že dokážete spontánne rozhodovať, je dobre pre vašu prácu. Je výhodné byť rýchlejší ako tí ostatní. Popritom však nestrácajte chladnú hlavu, aby ste nevyrobili nijakú hlúposť.




Všetky Horoskopy pre Pondelok 18. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie