• Dnes je: Pondelok 16. septembra 2024 meniny má Ľudmila

Český Senát schváli prijatie Fínska a Švédska do NATO

Český Senát schváli prijatie Fínska a Švédska do NATO

Zástupcovia Švédska a Fínska podpísali prístupové protokoly 5.

10.8.2022 (Webnoviny.sk) - Český Senát schválil prijatie Fínska a Švédska do Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO). Informuje o tom spravodajský portál iDNES.cz s tým, že je ešte nutný súhlas Snemovne.

Obrana je cesta budúcnosti

Ak chcel Putin oslabiť NATO, dokázal pravý opak,“ konštatovala ministerka obrany Jana Černochová. Na východnej hranici NATO môže byť tiež podľa Senátu v nasledujúcich dvoch rokoch nasadených na posilnenie obrany až 1200 českých vojakov ročne.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Tieto dve krajiny pochopili, že kolektívna obrana je cesta do budúcnosti,“ vyjadril sa k vstupu Fínska a Švédska do NATO senátor za TOP 09 Tomáš Czernin.

Zostáva sedem krajín

Ich vstup zatiaľ schválilo 23 a zostáva sedem, medzi nimi aj Maďarsko a Turecko.

Predtým Senát schválil aj plán zahraničných armádnych misií do roku 2024. Celkovo by mohlo v zahraničných misiách v rokoch 2023 a 2024 pôsobiť podľa vládneho návrhu až 1362 vojakov. Súčasné misie sú platné do konca tohto roku. Súhlas s vyslaním vojakov musí tiež dať aj Snemovňa.

Posilnenie hraníc NATO

Plán je výrazne ovplyvnený ruskou agresiou voči Ukrajine, povedala senátorom ministerka Černochová. Až 1200 vojakov má podľa návrhu pôsobiť „v rámci posilnenia obrany východnej hranice“ NATO v Estónsku, Litve, Lotyšsku, Poľsku, na Slovensku a v Maďarsku.

Vládny plán počíta aj s vyčlenením 20 vojakov „na ochranu diplomatických záujmov Českej republiky na Ukrajine“, ktorí budú môcť odcestovať okamžite po schválení mandátu a budú chrániť zastupiteľský úrad v Kyjive, uviedla ministerka.

Plán počíta aj s krátkodobým pobytom vojakov

Plán, ktorý schválili senátori, počíta aj s možnosťou krátkodobého pobytu vojakov ďalších krajín NATO na českom území v počte do 800 osôb.

V žiadnom prípade to však neznamená mandát pre ich trvalé pôsobenie alebo zriadenie základne na českom území, zdôraznila Černochová. Náklady na misie majú podľa nej predstavovať zhruba 1,4 miliardy korún ročne.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Španieli nechcú masový turizmus, až tretina obyvateľov sa sťažuje na príliš veľa zahraničných návštevníkov

spanieli nechcu masovy turizmus az tretina obyvatelov sa stazuje na prilis vela zahranicnych navstevnikov

16.9.2024 (SITA.sk) - Tretina ľudí v Španielsku tvrdí, že ich miestna oblasť má príliš veľa medzinárodných návštevníkov. Ako referuje web The Guardian, vyplýva to z celoeurópskeho prieskumu, ktorý zistil, že väčšina ľudí na kontinente nechce nadmerný turizmus.

Na problém masového turizmu upozorňujú viaceré európske lokality ako Benátky, Barcelona, Santorini či Kanárske ostrovy.

Negatívny názor na zahraničných návštevníkov

Prieskum v Dánsku, Francúzsku, Nemecku, Taliansku, Španielsku, Švédsku a Spojenom kráľovstve zistil, že Španielsko je krajinou, ktorá tento problém pociťuje najviac, pričom 32 % respondentov uviedlo, že v ich oblasti je teraz príliš veľa zahraničných cestujúcich. Približne 28 % ľudí v Španielsku tiež prejavilo negatívny názor na zahraničných návštevníkov.

Pre porovnanie, vo Francúzsku 18 % opýtaných ľudí uviedlo, že majú pocit, že tam, kde žijú, je príliš veľa medzinárodných turistov a 16 % uviedlo, že majú zlú mienku o zahraničných návštevníkoch. Zodpovedajúce čísla v Taliansku boli 16 % a 11 % a v Nemecku to bolo 13 % a 14 %.

Krátkodobé dovolenkové prenájmy

Pripisujú mu to, že preň existuje menej možností bývania pre miestnych a "nafukuje" to výšku nájomného a ceny nehnuteľností na takú úroveň, akú si mnohí obyvatelia nemôžu dovoliť.

Prieskum ukázal, že viac ako tretina Španielov (37 %) mala pocit, že sektor krátkodobých dovolenkových prenájmov prináša viac škody ako úžitku a 45 % uviedlo, že má naň negatívny názor.

V Spojenom kráľovstve malo 33 % negatívny názor na tento sektor, nasledovalo 30 % v Taliansku, 28 % vo Francúzsku, 24 % v Dánsku a 21 % v Nemecku. Názory na hotelový priemysel však boli vo všetkých skúmaných krajinách veľmi priaznivé - pohybovali sa od 69 % do 73 %.


Počasie