• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Celoplošné testovanie a prísne opatrenia pomohli Slovensku v boji proti COVID-19, tvrdia britskí vedci

Celoplošné testovanie a prísne opatrenia pomohli Slovensku v boji proti COVID-19, tvrdia britskí vedci

Najväčší prínos v rámci testovania mala karanténa pozitívnych a ich kontaktov.

8.12.2020 (Webnoviny.sk) - Plošné testovanie na koronavírus na Slovensku v priebehu týždňa znížilo mieru nákazy o zhruba 60 %. Podpísali sa však pod to aj prísne protipandemické opatrenia, tvrdia vo svojej, zatiaľ nezrecenzovanej, štúdii vedci z London School of Hygiene & Tropical Medicine. Informuje o tom denník The Guardian.

Oheň neuhasili, len zmenšili

"Existujú relatívne silné dôkazy o tom, že lockdown a masové testovanie na Slovensku viedli k veľmi veľkému zníženiu záťaže infekciami ochorenia COVID-19," vyjadril sa jeden z autorov štúdie Stefan Flasche, ktorý úsilie Slovenska prirovnal k vyliatiu veľkého vedra vody na oheň, ktorý síce neuhasí, ale zmenší ho. "Prinajmenšom získate čas, aby ste nemuseli mať štvor- alebo päťtýždňový lockdown," skonštatoval.

Slovensko podľa Flascheho pravdepodobne podchytilo 90 % ľudí, ktorí boli v čase testovania nakazení. Pre porovnanie v Liverpoole, kde tiež masovo testujú, nezachytili testy 50 % všetkých infekcií a 30 % vysoko infekčných ľudí.

Viac o téme: Koronavírus

V anglickom meste však používajú iné rýchlotesty ako na Slovensku, pri ktorých sa ľudia testujú sami pod dohľadom s menej invazívnymi tyčinkami. Tiež tam nezaviedli prísne opatrenia, ako platili v čase testovania na Slovensku.

Najväčší prínos v rámci testovania mala podľa Flascheho karanténa. "Dôležité je, že sme zistili, že najväčší účinok hromadného testovania sa dosahuje karanténou kontaktov v domácnosti tých, ktorí majú pozitívny test," vysvetlil.

Lockdown si vyberá sociálnu a ekonomickú daň

"Intervencie proti COVID-19 v rámci celej populácie, ako je napríklad lockdown, si vyberajú veľkú sociálnu a ekonomickú daň. To preto, že sa zameriavajú na všetkých, nie len na tých, ktorí sú v skutočnosti nakazení a šíria ochorenie. Nízkonákladové rýchlotesty, ktoré je možné vyrobiť vo veľkom rozsahu, môžu ponúknuť príležitosť viesť hromadné testovacie kampane, ktoré identifikujú väčšinu infekčných jedincov," vysvetlil Martin Pavelka zo slovenského ministerstva zdravotníctva, ktorý je tiež jedným z autorov štúdie.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu


Alexander Edwards, docent biomedicínskej technológie na univerzite v Readingu, ktorý sa na štúdii nezúčastnil, upozornil, že hoci je skvelé vidieť hodnotenie programov hromadného testovania, danú štúdiu nemožno jednoducho interpretovať s tým, že takéto testovanie bude fungovať všade.


"Ako zdôrazňujú autori, deje sa toho súčasne veľa, takže je ťažké pripísať pokles prípadov iba hromadnému testovaniu. Avšak, zahŕňa to určité náznaky, že program hromadného testovania môže prispieť k zníženiu počtu prípadov," cituje vedca The Guardian.


Na Slovensku sa plošné testovanie konalo koncom októbra a začiatkom novembra. Pozitívne testy malo zhruba 50-tisíc ľudí.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie