• Dnes je: Pondelok 17. júna 2024 meniny má Adolf

Až štyri milióny dospelých Slovákov užívajú výživové doplnky, tretina denne

Až štyri milióny dospelých Slovákov užívajú výživové doplnky, tretina denne

Najviac rozvedených (66 %), bezdetných (55 %) a slobodných (51 %) Slovákov užíva výživové doplnky denne alebo niekoľkokrát týždenne, nezávisle od veku a pohlavia.

Výživové doplnky sú na Slovensku mimoriadne obľúbené. Potvrdzuje to nedávny prieskum nadnárodnej lekárenskej skupiny pilulka.sk a výskumnej agentúry Behavio.

Až 92 % dospelej populácie Slovenska užíva v nejakej forme výživové doplnky, pričom 70 % z nich tak robí pravidelne niekoľkokrát do mesiaca.

„Je vidieť veľká snaha podporiť svoje zdravie, čo je výborná správa. Bezmála 70 % mužov aj žien priznáva, že doplnky užívajú niekoľkokrát do mesiaca,“ hovorí Petr Kasa, zakladateľ skupiny pilulka.sk.

Ľudia vo veľkých mestách

Prieskum tiež ukazuje, že tieto produkty najčastejšie užívajú ľudia vo veľkých mestách nad 10-tisíc obyvateľov, ktorí sú finančne zabezpečení, no zároveň často trpia psychickou nepohodou.

Najviac rozvedených (66 %), bezdetných (55 %) a slobodných (51 %) Slovákov užíva výživové doplnky denne alebo niekoľkokrát týždenne, nezávisle od veku a pohlavia.

„Historicky najviac nákupov na internete robia ženy, čo dokazujú aj naše dáta z predaja. V kategórii výživových doplnkov pre ženy sme zaznamenali medziročný nárast o takmer 300 % za prvé štyri mesiace tohto roka,“ dodáva Kasa.

Záujem o konkrétne doplnky

Veľký záujem je o produkty ako biotín, teda vitamín na vlasy a nechty (59 % nárast), lipozomálne vitamíny, ktoré podporujú lepšiu vstrebateľnosť vitamínov (38 %).

Tretinové nárasty vnímajú pri nákupe enzýmov, vitamínov pre dojčiace matky a betaglukánoch. Zvyšuje sa tiež záujem o vitamíny na odvodnenie, kombinácie vápnika, horčíka a zinku či gingo bilobu.

Čo je rozhodujúce pri výbere doplnkov?

Pri výbere výživových doplnkov sa až 43 % Slovákov spolieha na informácie z internetu alebo priamo na výrobku. Každý štvrtý respondent priznal, že rozhodujúce sú pre neho odporúčania na sociálnych sieťach.

Tretina spotrebiteľov sa radí s lekárom a štvrtina s rodinou. Odporúčania lekárnikov alebo priateľov tiež hrajú úlohu.

Prispôsobenie doplnkov vlastným potrebám

Nutričný poradca Miloslav Šindelář zdôrazňuje význam prispôsobenia doplnkov individuálnym potrebám.

„Každý človek potrebuje iný výživový doplnok. Doplnky stravy fungujú hlavne vtedy, keď máme v strave niečoho nedostatok,“ vysvetľuje a dodáva, že výživové doplnky by mali dopĺňať, nie nahrádzať pestrú a vyváženú stravu.

Príjem Omega 3 mastných kyselín

Podľa Šindelářa by mali obyvatelia vnútrozemských krajín dbať na nedostatočný príjem Omega 3 mastných kyselín, ktoré môžu dlhodobým užívaním znižovať riziko srdcovocievnych ochorení.

„Výživové doplnky však treba brať ako akúsi čerešničku na torte. Doplnky stravy by už od slova „doplnky“ mali len dopĺňať pestrú, vyváženú stravu. Nikdy by ju nemali nahrádzať,“ upozorňuje.

Prieskum bol realizovaný na reprezentatívnej vzorke tisíc ľudí.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Pondelok 17. jún 2024

horoskopy na dnes pondelok 17 jun 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Pondelok 17. jún 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Podaktorých dnes zachváti pracovná horúčka. Bodaj by nie, keď mnohé veci zanedbali a už sa nedajú odkladať. Odmenou bude dobrý pocit a čisté svedomie.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes budú prevládať priaznivé aspekty. Energiu venujte dlhodobým plánom. Mimoriadne silne bude pracovať vaša intuícia. Nemali by ste podceňovať nič z toho, čo vám našepkáva.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Dokážete sa pozrieť realite do tváre bez zbytočného sentimentu. Poznáte svoje možnosti a podľa toho sa viete zariadiť. Len dávajte pozor, aby ste sa celkom neodcudzili svojim blízkym.

Rak 22.6. - 22.7.

Máte chuť pustiť sa do niečoho nového? Nerozmýšľajte, či a ako sa vám všetko podarí. Ak dnes zaváhate a nepustíte sa do práce, neskôr si už netrúfnete.




Všetky Horoskopy pre Pondelok 17. jún 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie