• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Aj po pandémii chýbajú na trhu práce zamestnanci. Z pohovorov ľudí diskvalifikujú zväčša dve veci

Aj po pandémii chýbajú na trhu práce zamestnanci. Z pohovorov ľudí diskvalifikujú zväčša dve veci

Najviac pracovníkov stále chýba v doprave, logistike, výrobe či špedícii.

Zlepšujúca sa epidemická situácia na Slovensku priniesla optimizmus aj na trhu práce.

Podľa posledného prieskumu agentúry ManpowerGroup predpovedajú zamestnávatelia zvyšovanie počtu zamestnancov.

Voľné pracovné miesta by tak mali pribudnúť hlavne v ubytovaní, stravovaní či v stavebníctve, ktoré pandémia načas obmedzila.

Firmy hľadajú pracovníkov

Nových pracovníkov plánujú hľadať zamestnávatelia najbližší štvrťrok v rámci celej krajiny, najviac však na západnom Slovensku.

Optimistické správy potvrdila aj spoločnosť Profesia. „Zamestnávatelia uverejnili v máji 27 252 pracovných ponúk, čo je najviac v 24-ročnej histórii nášho portálu,“ uviedla jej PR manažérka Nikola Richterová.

Pre porovnanie v apríli 2020 inzeroval ich internetový portál len 8 602 ponúk.

Ľudia chýbajú v doprave aj v IT

Najviac pracovníkov stále chýba v doprave, logistike, výrobe či špedícii. Tieto odvetvia sa pritom podľa 79 percent zamestnávateľov obsadzujú najťažšie. A to aj napriek tomu, že ich zasiahla pandémia najmenej, najmä v porovnaní so službami.


Podľa Lenky Nemeškalovej, odborníčky na marketing zo spoločnosti ManpowerGroup, za to môže skôr nepravidelný pracovný čas či nižšie počiatočné mzdy, ktoré sú typické pre tieto odvetvia.


„Sťažená obsaditeľnosť súvisí aj s faktom, že týchto pozícií je na trhu množstvo, ponúkajú ich veľké firmy s viac ako 250 zamestnancami,“ dodala.

Na druhej strane však tieto miesta často nevyžadujú predchádzajúce skúsenosti, pretože si spoločnosti svojich zamestnancov sami vyškolia. Pre zatraktívnenie tiež ponúkajú rôzne príplatky a benefity.


Pandémia však mala väčší vplyv na sektor IT, kde doterajší dopyt po špecialistoch ešte prehĺbila. Mnohé firmy totiž prešli na prácu z domu a mnoho obchodov sa začalo viac sústrediť na predaj online.


To zvýšilo podľa Richterovej dopyt po ľuďoch, ktorí rozumejú technológiám, a to nie len na Slovensku. „Profesia eviduje aktuálne tiež zvýšený počet zahraničných IT ponúk,“ uviedla PR manažérka pracovného portálu.


Slováci sa pritom nemusia za prácou sťahovať, mnoho firiem je ochotných prijať špecialistov bez toho, aby museli na pracovisko dochádzať.

Zmena kvalifikácie?

Ľudia, ktorí si hľadajú prácu alebo uvažujú nad kariérnou zmenou tak môžu čeliť otázke, či meniť kvalifikáciu a viac sa orientovať práve na tieto sektory. Podľa Nemeškalovej to môže byť logická voľba najmä pre tých, ktorí počas minulého roka stratili zamestnanie a hľadajú viac istoty.


Príkladom je gastro sektor, z ktorého odchádzalo mnoho zamestnancov, ktorí prišli o prácu a uplatnili sa v iných odvetviach, napríklad v potravinárstve.

Pomôcť by im pritom mohlo zvýšenie kvalifikácie, na ktoré začali tlačiť aj zamestnávatelia. Až 68 percent z nich totiž uviedlo, že voľné pracovné miesta nemôžu obsadiť práve pre nedostatok kvalifikácie u uchádzačov o zamestnanie.


Nejedná sa pritom len o vysoko postavené pozície. Napríklad podľa spoločnosti PERSOnica je ťažké nájsť aj kvalifikovaných CNC programátorov, elektrikárov, zámočníkov či nastavovačov strojov.

Mäkké zručnosti ako riešenie

Okrem odborných znalostí je podľa zamestnávateľov pre pandémiu potrebné doškoliť pracovníkov aj v oblasti takzvaných mäkkých zručností. Práve tie sa podľa Renáty Máčaiovej, HR manažérky spoločnosti butteland, dajú pri zmene povolania prenášať a zabezpečia človeku väčšiu atraktivitu na trhu práce.


V dôsledku pandemických zmien, ale aj demografie, sa totiž zamestnávatelia budú menej pozerať na prax v konkrétnom odbore a viac si budú podľa nej všímať to, aký je zamestnanec flexibilný, ako vie riešiť problémy, aké má kritické myslenie a či je odolný voči stresu.

Slováci si však podľa Máčaiovej často neuvedomujú, že takýto súbor zručností majú, a tak ich nemôžu rozvíjať a často ich ani neponúkajú pri pracovnom pohovore.


„Je to veľká škoda, lebo ľudia sa oberajú o príležitosti a vypadávajú z výberových pohovorov,“ dodala s tým, že firma prijme radšej človeka bez praxe, ale s mäkkými zručnosťami, ako človeka s praxou, ktorý napríklad nevie prebrať zodpovednosť za svoju prácu alebo mu chýba kritické myslenie.


To však neznamená, že by ľudia nemali mať odborné znalosti. Ako hovorí Máčaiová, prenositeľné zručností im „len“ na trhu práce rozšíria možnosti uplatnenia.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie