• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

6 tipov na posilnenie a uvoľnenie bedrovej chrbtice

6 tipov na posilnenie a uvoľnenie bedrovej chrbtice

Nadváha či obezita môže výrazne ovplyvňovať vašu celkovú pohodu.

Bedrová chrbtica predstavuje u mnohých ľudí problémovú oblasť, ktorá môže často bolieť bez zjavnej príčiny. Veľakrát je na vine nevhodne zvolený matrac, nedostatok pohybu či celkovo nezdravá životospráva. Preto vám prinášame tipy, ako uvoľniť bedrovú chrbticu a cítiť sa lepšie.

Pravidelné cvičenie

V dnešnej dobe je úplne bežný sedavý spôsob života. Ten však pre nás, bohužiaľ, nie je prospešný. Je preto dôležité nájsť si aspoň pár desiatok minút denne na aktívny odpočinok. Stačí jednoduché pretiahnutie svalov – aj to slúži ako prevencia bolesti bedrovej chrbtice. Prípadne môžete skúsiť aj rôzne cvičenia pod dohľadom odborníka. Aj to môže byť spôsob, ako zmieniť bolesť bedrovej chrbtice. Všeobecne je totiž pohyb prospešný, je však dôležité vykonávať ho správne, aby ste si ešte viac neublížili.

Doma môžete vyskúšať rôzne cviky na uvoľnenie bedrovej chrbtice. Tie sú spravidla nenáročné a nezaberú veľa času. Pokiaľ sa však do toho chcete ponoriť naplno, obráťte sa radšej na trénera. Myslite na to, že problémom nemusí byť len chrbát – dôležité je taktiež posilnenie brušných svalov a celého stredu tela.



Zdravá váha

Nadváha či obezita môže výrazne ovplyvňovať vašu celkovú pohodu. Kilá navyše mnohokrát nepriaznivo ovplyvňujú chrbticu a celé telo – kostra musí znášať väčšiu záťaž, s čím môžu prichádzať práve bolesti. Pohyb vám môže pomôcť udržiavať si zdravú váhu, avšak dôležitý je taktiež aj vyvážený jedálniček.

Správne zdvíhanie vecí

Či už sa rozhodnete zdvíhať váhu v posilňovni, alebo len v práci manipulujete s ťažkými predmetmi, je dôležité zdvíhať ich správne. Častokrát máme tendenciu ťahať veci cez chrbát. Práve preto sa potom objavujú bolesti. Pri zdvíhaní ťažkých bremien dbajte na správne držanie tela a váhu zdvíhajte pomocou nôh. Obmedzíte tak záťaž chrbta a predídete nepríjemným bolestiam.

Dostatok odpočinku

Bolesť chrbta môže raz za čas stretnúť každého z nás. Pokiaľ sa však pravidelne opakuje, rozhodne ju treba riešiť. Liečba bolesti bedrovej chrbtice by mala byť komplexná. Najlepšie je odhaliť príčinu. Mnohokrát ani nemusí ísť o nič závažné, pokiaľ nejde o dlhodobý problém. Preto si vyskúšajte dostatočne odpočinúť. Vyrazte na masáž – relaxácia dokáže byť uvoľňujúca.

Kvalitný matrac

Môže sa zdať, že posteľ nemá taký vplyv. Lenže pokiaľ máte nevhodné lôžko, bolesti sú úplne bežné. Je pritom škoda trápiť sa, keď si môžete užívať ničím nerušený spánok a krásne rána. Avšak základom je kvalitný matrac. Nemusíte zložito hľadať sprievodcu výberom zdravotného matraca – riaďte sa tým, čo je vám pohodlné. Vyrazte do kamennej predajne a vyskúšajte rôzne lôžka. Skvelú voľbu predstavuje penový matrac – poskytuje oporu, pričom je mäkký a komfortný. Práve to patrí medzi hlavné výhody penových matracov.



V ponuke sú však aj iné materiály. Avšak ak vás trápi chronická bolesť bedrovej chrbtice, je dobré zamerať sa na zdravotné matrace. Tie majú príslušné certifikáty a sú vyrobené tak, aby podporovali zdravý spánok. Medzi výhody zdravotných matracov patrí predovšetkým použitie kvalitných materiálov a ich správne rozvrhnutie pre optimálnu oporu tela a následnú úľavu.

Správna obuv

Bolesť bedrovej chrbtice často môže mať príčiny, ktoré by ste možno ani nečakali. Jednou z častých príčin je aj nevhodná obuv. Neraz ide o vysoké podpätky či iné nevhodné topánky. Zamerajte sa preto skôr na kvalitu ako na estetiku. Správne zvolená obuv podporí správne držanie tela. Dbajte na svoj postoj. Sledujte tiež, ako sedíte. Bolesť v bedrách často môže pochádzať od hrbenia sa.


Pokiaľ vás zaujíma, čo pomáha na bolesť bedrovej chrbtice, neponúka sa práve jednoduchá odpoveď. Sú totiž rôzne riešenia, ktoré vám môžu pomôcť uľaviť. Ak máte starú posteľ, vymeňte ju za novú – nevhodný matrac často spôsobuje bolesti, vymeňte ho teda čo najskôr napríklad za nový matrac z lenivej peny. Dôležitý je taktiež dostatok pohybu. Pravidelné naťahovanie sa a cvičenie je kľúčovou prevenciou. V každom prípade je dôležité poradiť sa so svojím lekárom, ktorý vám pomôže nájsť optimálne riešenia.



Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie