• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Zvyšovanie úrokových sadzieb nás poriadne potrápi. NBS zaúverovaným klientom radí, ako sa vyhnú finančným problémom

Zvyšovanie úrokových sadzieb nás poriadne potrápi. NBS zaúverovaným klientom radí, ako sa vyhnú finančným problémom

Kto sa bojí ďalšieho rastu úrokových sadzieb, nech staví na dlhšiu fixáciu, aby splátka zostala čo najdlhšie rovnaká.

Na Slovensku sme pri úrokových sadzbách v uplynulých rokoch poznali len pokles. A to oveľa výraznejší ako v zahraničí. Aktuálbe je to však už minulosť a úrokové sadzby začali rásť.

Rast úrokových sadzieb

Úrokové sadzby majú podľa Národnej banky Slovenska v ekonomike dôležitú úlohu. Keď sú nízke, podporujú ekonomický rast a vytváranie pracovných miest.

Naopak, vyššie úrokové sadzby pomáhajú bojovať proti inflácii. „Pre nás všetkých je lepšie, aby bola inflácia pod kontrolou a aby ekonomika bola stabilná,“ konštatuje centrálna banka.

Kto sa bojí ďalšieho rastu úrokových sadzieb, nech staví na dlhšiu fixáciu, aby splátka zostala čo najdlhšie rovnaká. Naopak, kto očakáva pokles úrokov, staví na kratšiu fixáciu.


Môže mať šťastie a o rok či dva už môže získať lepšiu úrokovú sadzbu. „Ale má aj väčšie riziko, že na tom prerobí a pri najbližšej refixácii dostane úrokovú sadzbu ešte oveľa vyššiu,“ upozorňuje národná banka.

Refinancovanie nevýhodných úverov


No ak už dnes máme vysoké splátky, nie je podľa NBS priestor pokúšať šťastie. V takom prípade môže byť lepšie staviť „na istotu“, čiže na dlhú fixáciu.

Navyše, ak by sa neskôr objavila výhodnejšia ponuka, aj pri dlhšej fixácii máme možnosť za istý poplatok úver predčasne refinancovať s touto nižšou sadzbou.

Tvorba finančnej rezervy


Ak už dopredu tušíme, že s vyššími splátkami budeme mať problém, treba podľa národnej banky využiť čas a pripraviť sa. V prvom rade sa treba vyhnúť ďalšiemu navyšovaniu dlhov.

Zvlášť, pokiaľ ide o spotrebiteľské úvery na kúpu vecí, bez ktorých sa dočasne vieme zaobísť. V druhom rade si potrebujeme vytvoriť rezervy.


Tie môžu mať rôzne podoby. Bežnou rezervou sú peniaze uložené na účte alebo v nejakom type investícií. „Je dobré sledovať svoje výdavky, najmä pri zvýšenej inflácii. V prípade potreby ich treba včas upraviť, aby sme predišli finančným ťažkostiam,“ dodala NBS.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie