• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Zvieratá a rastliny v Ugande nám ukazujú, prečo by sme mali zachovať, chrániť a obnovovať pôvodné lesy

Zvieratá a rastliny v Ugande nám ukazujú, prečo by sme mali zachovať, chrániť a obnovovať pôvodné lesy

Údolie Albertine Rift je domovom väčšiny pôvodných lesných biotopov v Ugande.

26.5.2021 (Webnoviny.sk) - Samotné územie Albertine Rift je obrovské a rozprestiera sa od Zambie na juhu cez Tanzániu, Burundi, Rwandu, Konžskú demokratickú republiku až po severnú Ugandu. Tento rozsiahly ekosystém je však ohrozený a mnohým zvieratám hrozí vyhynutie. Ak sa situácia nezlepší, zmeny lokálneho podnebia budú mať v nasledujúcich rokoch výrazný vplyv na biodiverzitu v celom regióne.

Pri príležitosti Medzinárodného dňa biologickej diverzity 2021 s tohtoročnou témou "Sme súčasťou riešenia #ForNature" vám chcú skupina VELUX a Svetový fond na ochranu prírody (WWF) priblížiť niektoré výnimočné zvieratá, ktoré žijú v Ugande – v krajine, kde bude spoločný projekt nasledujúcich 20 rokov prebiehať. Jeho hlavným cieľom je nájsť riešenia kritických klimatických problémov.

1. Gueréza pláštiková

Guerézy pláštikové z rodu Colobus sú akrobatmi priam olympijských kvalít. S ľahkosťou sa pohybujú v korunách stromov až do výšky 15 metrov, pričom len zriedka zostupujú na zem. Ich meno vzniklo z gréckeho slova "zmrzačený", čo odkazuje na ich krátke a tupé palce, ktoré ich odlišujú od ostatných opíc.

2. Šimpanz

Šimpanz, náš najbližší príbuzný, patrí medzi pôvodných obyvateľov afrických lesov. Je asi 1,5-krát silnejší než človek, takže môže bez problémov loziť, hojdať sa na stromoch či hľadať svoje obľúbené ovocie. Žije v tlupách s inými šimpanzmi, ktoré môžu mať až 150 jedincov. V roku 1990 boli šimpanzy vyhlásené za ohrozený druh.

3. Hroch

Hrochy sú tretie najväčšie suchozemské cicavce na svete, ktoré väčšinu svojho času trávia vo vode. Pohybujú sa v nej pomocou krátkych pevných nôh so štyrmi prstami. Ich chvosty majú tvar plochej metličky, ktorá im pomáha rozprašovať vlastný trus. Týmto spôsobom si hroch značkuje územie a ostatným jedincom dáva najavo svoj spoločenský status. Hrochy okrem Ugandy žijú vo viac ako 30 ďalších afrických krajinách.

4. Šakal šikmopásy

Šakal šikmopásy, ktorý je o niečo väčší než ostatné šakaly, má na každej strane tela výrazné pruhy. Tieto plaché, no teritoriálne zvieratá sú aktívne najmä večer a na svitaní. Šakaly šikmopáse sa ohlasujú hlasným zavýjaním či ostrými kňučavými zvukmi.

5. Zoborožec

Zoborožce spoznáme najmä podľa pestrofarebných zahnutých zobákov. Jedným z najznámejších zástupcov tejto čeľade je vták Zazu, ktorý sa objavil vo filme Leví kráľ. Zoborožce sú spoločenské a žijú v malých rodinných skupinách či v pároch.

6. Frankolín (jarabica)

Frankolín, drobný hrabavý vtáčik, obýva prostredie hlbokých lesov, v ktorých sa vďaka svojmu čierno-hnedému sfarbeniu dokonale maskuje. Frankolíny patria do čeľade bažantovitých a hustý lesný porast využívajú hlavne na úkryt a výchovu mláďat.

7. Slon africký

Slony si vyslúžili prezývku "lesní záhradníci", keďže zohrávajú kľúčovú rolu v obhospodarovaní životného prostredia. Pri pohybe a spásaní vegetácie vytvárajú prirodzené protipožiarne pásy, zväčšujú vodné nádrže a ich trus poskytuje rastlinám nevyhnutné živiny. Existujú dva poddruhy slona afrického: slon savanský a slon lesný. Oba patria medzi najohrozenejšie živočíšne druhy na svete.

Zachovanie, ochrana a obnova údolia Albertine Rift

Lesný projekt skupiny VELUX a WWF v Ugande, ktorý je vo fáze implementácie, sa sústreďuje v krajine Kagombe-Bugoma. Pomocou širokej škály opatrení sa projekt zameriava na obnovu zničených lesov, vysádzanie nových stromov a ochranu pôvodných porastov. Súčasťou projektu je tiež výsadba mimo chránených území (súkromné parcely, plantáže, iné agrolesnícke systémy... ), aby sa uspokojil dopyt po lesných surovinách a znížil tlak na prírodné lesy.

Skupina VELUX sa v spolupráci s WWF snaží dosiahnuť, aby sa stala celoživotne uhlíkovo neutrálnou. Investuje pritom do lesných projektov na podporu biodiverzity, ktoré boli vyvinuté špeciálne pre VELUX s cieľom zachytiť uhlíkovú stopu, ktorú spoločnosť vyprodukovala od svojho založenia v roku 1941. Projekt pomôže zastaviť stratu biotopov, odlesňovanie či degradáciu pôdy, ktoré ohrozujú lesné ekosystémy na celom svete. Bude pritom spolupracovať s lokálnymi komunitami, pre ktoré budú projekty výrazným prínosom.

Partnerstvo s WWF je súčasťou stratégie trvalo udržateľného rozvoja skupiny VELUX 2030, ktorá zahŕňa záväzok stanoviť ciele v oblasti znižovania emisií založené na vedeckých poznatkoch prostredníctvom iniciatívy zameranej na vedecké ciele (Science Based Target). S cieľom zmeniť vlastné podnikanie urýchli skupina VELUX investície do energetickej efektívnosti vo svojich výrobných závodoch, prejde na obnoviteľné zdroje energie a nakúpi 100 % elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov. Zároveň výrazne zmení spôsob, akým špecifikuje a nakupuje materiály.

Viac informácii? o VELUX Celoživotnej uhlíkovej neutralite a projektoch so zameraním na ochranu lesov v centre pozornosti partnerstva s WWF nájdete na stránke itsournature.com


Informačný servis

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie