• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Zväz cestovného ruchu víta otváranie ďalších služieb pre turistov, má však aj výhrady

Zväz cestovného ruchu víta otváranie ďalších služieb pre turistov, má však aj výhrady

Zväz upozorňuje, že informácie o rušení zákazov a otváraní prevádzok sú ohlasované s nedostatočným predstihom a bez konkrétnych prevádzkových a hygienických požiadaviek.

2.6.2020 (Webnoviny.sk) - Zväz cestovného ruchu SR (ZCR) víta otváranie ďalších služieb pre turistov od 3. júna, akými sú kúpaliská, hotelové bazény a wellness služby.

Znovu sprevádzkovanie týchto služieb počas začínajúcej letnej sezóny považuje za veľmi dôležité nielen pre prevádzkovateľov, ale najmä pre turistov, ktorým doteraz nevedeli poskytnúť informácie a vyhovieť ich požiadavkám.

Zároveň opakovane konštatuje, že informácie o rušení zákazov a otváraní prevádzok sú ohlasované s nedostatočným predstihom a bez konkrétnych prevádzkových a hygienických požiadaviek, čo spôsobuje nemalé problémy prevádzkovateľom.

Bazén za jeden deň nepripravia

"Je takmer nemožné pripraviť krytý alebo otvorený bazén v hotelovom zariadení v priebehu jedného dňa, nie to ešte akvapark," informoval v utorok prezident ZCR Marek Harbuľák.

Množstvo ubytovacích, ale aj stravovacích zariadení napriek zrušeniu zákazu a možnosti otvoriť svoje prevádzky tak neurobilo z dôvodu nízkeho záujmu hostí.

Podnikatelia a zamestnávatelia v cestovnom ruchu, ktorý je koronakrízou jedným z najviac postihnutých odvetví, očakávajú, že situácia sa výrazne nezmení ani počas letnej sezóny ani na jeseň.

"Na túto nepriaznivú situáciu sme upozornili už na konci apríla a preto sme adresovali príslušným rezortom konkrétne návrhy na prijatie opatrení, ktoré by mali podporiť odvetvie cestovného ruchu a podnikateľov, aby tak mohli aj naďalej vytvárať pracovné miesta, prilákať domácich i zahraničných turistov a prispievať tak do rozvoja regiónov vo všetkých kútoch Slovenska," uviedol Harbuľák.

Navrhli viacero opatrení a nástrojov

Zväz cestovného ruchu navrhol vláde viacero opatrení a nástrojov na reštart cestovného ruchu: zníženie sadzby DPH na stravovacie služby, príspevok na rekreáciu, flexibilné čerpanie dotácie organizáciami cestovného ruchu a koordinované otváranie hraníc so susednými krajinami, z ktorých na Slovensko prichádza najviac zahraničných turistov.

"Zväz cestovného ruchu SR a jeho členovia preto očakávajú, že príslušné rezorty a vláda SR sa budú zaoberať predloženými návrhmi a predstavia konkrétne opatrenia pre odvetvie cestovného ruchu," dodal Harbuľák.

Okolité a ďalšie európske štáty sa podľa ZCR rýchlejšie otvárajú pre turistov a zároveň prijímajú masívne finančné a iné nástroje na podporu podnikov v cestovnom ruchu. Európska komisia vyzvala členské štáty Európskej únie k prijímaniu opatrení na oživenie podnikania v cestovnom ruchu už 13. mája.

Viac k téme: Ekonomické dopady koronavírusu, turizmus

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie