• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Zrýchlenie čerpania eurofondov patrí medzi priority Lukáčovej a netreba vyhlasovať výzvy, o ktoré nie je záujem

Zrýchlenie čerpania eurofondov patrí medzi priority Lukáčovej a netreba vyhlasovať výzvy, o ktoré nie je záujem

Štátna tajomníčka považuje za najväčšie riziko s využívaním eurofondov v regiónoch veľké množstvo relatívne malých projektov, ktoré realizuje samospráva.

31.5.2023 (SITA.sk) - Nová štátna tajomníčka Ministerstva investícií, regionálno rozvoja a informatizácie SR (MIRRI) Barbora Lukáčová chce svoje skúsenosti v oblasti rozvoja regiónov využiť najmä pri čo najrýchlejšom zavedení integrovaných územných stratégií.

Správne nastavenie procesov

Tie sú súčasťou Programu Slovensko v novom eurofondovom programovom období na roky 2021 až 2027. K jej prioritám patrí aj zrýchlenie čerpania eurofondov z dobiehajúceho obdobia 2014 až 2020.

„Pre nové eurofondy je pre mňa výzvou správne nastavenie procesov a opatrení tak, aby sa jednoznačne predišlo riziku nedočerpania zdrojov Európskej únie, čo opakovane zažívame už druhé programové obdobie,“ informovala Lukáčová.

„V záujme udržateľného rozvoja celej krajiny urobím všetko preto, aby bolo MIRRI skutočným partnerom samospráv,“ priblížila svoje priority.

Štátna tajomníčka považuje za najväčšie riziko v súvislosti s využívaním eurofondov v regiónoch veľké množstvo relatívne malých projektov, ktoré realizuje samospráva.

„Naše najväčšie úsilie bude maximálne podporiť samosprávu v tom, aby všetky svoje projekty, ktoré má zazmluvnené, dokončila úspešne, aby neodstupovala od zmlúv vo finálnej fáze. Vieme im pomôcť tak, že zrýchlime našu administratívnu činnosť, audítorskú činnosť, kontrolu a akcelerujeme všetky žiadosti o platbu,“ povedala Lukáčová.

Dlhoročná odborníčka

Tvrdí, že netreba vyhlasovať výzvy, o ktoré nie je záujem. Najprv je podľa nej potrebné opýtať sa, v čom je problém, nastaviť riešenia a až tak vyhlásiť výzvy.

Vláda vymenovala Lukáčovú za štátnu tajomníčku k 31. máju na návrh ministra investícií Petra Balíka. Na starosti bude mať oblasť investícií a regionálneho rozvoja. Ide o dlhoročnú odborníčku na rozvoj regiónov, v samospráve pracovala od roku 2004.

Uplynulých trinásť rokov pôsobila na úrade Bratislavského samosprávneho kraja, kde zastrešovala napríklad tvorbu a presadzovanie nástrojov komplexného udržateľného rozvoja kraja, strategických rozvojových dokumentov v jednotlivých sektorových politikách, ako aj širokú eurofondovú agendu.

V minulosti tiež pracovala v kancelárii primátora Bratislavy ako odborník na stratégiu, rozvoj a externé zdroje. Po skončení štúdia politológie na Trnavskej univerzite bola krátko na pozícii analytičky v kancelárii predsedu vlády.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie