• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Zrušenie krajského súdu v Žiline nie je správne, sudcovia sa odvolávajú aj na geografické dôvody

Zrušenie krajského súdu v Žiline nie je správne, sudcovia sa odvolávajú aj na geografické dôvody

Podľa predsedníčky Evy Malíkovej patrí žilinský súd medzi odvolacie súdy s najmenším zostatkom nevybavených vecí a s najkratšou dĺžkou konania.

10.12.2020 (Webnoviny.sk) - Predsedníčka Krajského súdu v Žiline Eva Malíková nepovažuje návrh vytvorenia iba troch odvolacích súdov v rámci pripravovanej reformy súdnej sústavy za správny.

Za zachovanie žilinského krajského súdu sa vyslovila aj tunajšia sudcovská rada považujúca súd za dobre fungujúcu inštitúciu, ktorá je navyše materiálne a technicky dobre zabezpečená.

Stanoviská predsedníčky súdu a sudcovskej rady agentúre SITA sprostredkovala hovorkyňa Krajského súdu v Žiline Anna Dudová Záborská.

Geografické centrum severozápadného Slovenska

Malíková z pozície predsedníčky krajského súdu upozorňuje, že Žilina je geografickým centrom severozápadného Slovenska, zároveň je prirodzeným spádovým a kultúrnym centrom regiónu.

"Z ekonomického hľadiska je tento región naviazaný skôr na západné Slovensko, nie na Banskú Bystricu, pod ktorej jurisdikciu by mal spadať obvod Žilinského kraja. Krajský súd v Banskej Bystrici bude pre účastníkov, ale aj pre sudcov a justičných zamestnancov Žilinského kraja ťažko dostupný, a to pre chýbajúce diaľnice a horské priechody. Aj prípadné zriadenie pobočky Krajského súdu Banská Bystrica v meste Žilina by bolo opatrením dočasným, popierajúcim zmysel reformy," uviedla Malíková.

Podľa členov sudcovskej rady by prípadné zrušenie žilinského krajského súdu nenaplnilo jeden z cieľov reformy, ktorým je zlepšenie podmienok pre sudcov a zamestnancov súdu.


"Už dostupnosť lokalít Kysúc a Oravy v obvode Krajského súdu v Žiline je problematická, čo sa prejavuje v časovej strate. Zrušením súdu sa tak ani účastníkom súdneho konania, ani sudcom a zamestnancom neposkytnú lepšie podmienky," upozornila sudcovská rada.

Bezprieťahová jurisdikcia

Krajský súd v Žiline vznikol v roku 1997 a po 23 rokoch existencie je podľa svojej predsedníčky personálne i materiálne zabezpečený tak, aby aj v nasledujúcom období zabezpečoval pre obvod Žilinského kraja kvalitnú a bezprieťahovú jurisdikciu.

"Krajský súd v Žiline za roky svojej činnosti preukázal schopnosť rozhodovať kvalitne a bez prieťahov aj v obdobiach neprimeraného nápadu vecí a hromadných žalôb. Patrí medzi odvolacie súdy s najmenším zostatkom nevybavených vecí a s najkratšou dĺžkou konania. Tým preukázal, že má svoje miesto v sústave odvolacích súdov na Slovensku," dodala Malíková.


Rezort spravodlivosti navrhuje mapu všeobecných súdov rozdeliť do tridsiatich obvodov prvostupňových súdov, vrátane dvoch mestských súdov v Bratislave a v Košiciach, a troch obvodov odvolacích súdov.


Sídla všeobecných odvolacích súdov by sa mali zriadiť v sídlach doterajších krajských súdov: v Prešove pre východoslovenský obvod, v Banskej Bystrici pre stredoslovenský obvod a v Trnave pre západoslovenský obvod.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie