• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Zomrel právnik a funkcionár Francois Carrard, ktorý po korupčných škandáloch zreformoval MOV

Zomrel právnik a funkcionár Francois Carrard, ktorý po korupčných škandáloch zreformoval MOV

Carrard pokračoval v poradenstve Medzinárodného olympijského výboru (MOV) až do svojej smrti, keď viedol právnickú firmu Kellerhals Carrard.

10.1.2022 (Webnoviny.sk) - Vo veku 83 rokov zomrel bývalý dlhoročný generálny riaditeľ Medzinárodného olympijského výboru Francois Carrard. Dôvod úmrtia špičkového švajčiarskeho športového právnika a funkcionára sa neuvádza, ale už dlhší čas trpel podlomeným zdravím.

Carrard pôsobil vo funkcii generálneho riaditeľa MOV v rokoch 1989 - 2003 a jeho rukami prešlo množstvo prípadov súvisiacich s obhajobou svetovo uznávaných športovcov. Bol pravou rukou bývalých šéfov MOV Juana Antonia Samarancha a Jacquesa Roggeho.

Angažoval sa v mnohých oblastiach

Jeho bývalí kolegovia a chránenci naďalej riešia prelomové prípady a zastávajú kľúčové pozície v právnom systéme svetového športu vrátane Svetovej antidopingovej agentúry, Športového arbitrážneho súdu aj medzinárodných riadiacich orgánov olympijských športov.

Okrem sveta športu bol doma aj vo švajčiarskom kultúrnom a obchodnom živote, angažoval sa aj ako riaditeľ džezového festivalu v Montreux.

"François Carrard bol úžasný človek s obrovskými analytickými schopnosťami a veľmi širokým obzorom. Vždy bol skvelým sprievodcom a dôveryhodným poradcom a aj mojím osobným priateľom," uviedol prezident MOV Thomas Bach prostredníctvom vyhlásenia pre médiá.

Stál za mnohými reformami v MOV

Svetový olympizmus počas Carrardovej éry bol ohraničený zimnými hrami v Albertville 1992 a Salt Lake City 2002. Práve kandidatúra amerického Salt Lake City na ZOH bola jednou z najviac problematických v histórii, keďže sa v tejto súvislosti zistilo korupčné konanie niekoľkých vysokých predstaviteľov MOV.

Škandál podnietil sériu reforiem vrátane vytvorenia etickej komisie, zavedenia nových termínov a vekových limitov a tiež zákazu návštev členov MOV jednotlivých miest, ktoré sa uchádzajú o organizáciu OH, resp. MOV. Za mnohými reformami stál práve Carrard a jeho spolupracovníci.

"Carrard pokračoval v poradenstve MOV až do svojej smrti, keď viedol právnickú firmu, ktorá sa teraz volá Kellerhals Carrard so sídlom v olympijskom domovskom meste Lausanne. Jedným z jeho posledných projektov bolo predsedanie panelu, ktorý presadil reformy vo vrcholnom orgáne svetového plávania FINA, ktoré boli schválené minulý mesiac. Podobnú prácu odviedol aj pre Medzinárodnú futbalovú federáciu v roku 2015, keď vyšli najavo úplatkárske škandály vysokopostavených funkcionárov svetového futbalu," upozornila agentúra AP.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie