• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Zomrel Alexej Archipovič Leonov, ktorý ako prvý človek vystúpil do otvoreného vesmíru

Zomrel Alexej Archipovič Leonov, ktorý ako prvý človek vystúpil do otvoreného vesmíru

Ruské médiá predtým zverejnili, že Leonov mal posledné roky zdravotné problémy.

11.10.2019 (Webnoviny.sk) - Vo veku 85 rokov zomrel v Moskve ruský kozmonaut Alexej Archipovič Leonov, ktorý v roku 1965 ako prvý človek v histórii vystúpil do otvoreného vesmíru.

Ruská vesmírna agentúra Roskosmos o tom informovala v piatok na svojej webovej stránke. Príčinu úmrtia však neuviedla.

Ruské médiá predtým zverejnili, že Leonov mal posledné roky zdravotné problémy. Pochovajú ho v utorok na vojenskom cintoríne za Moskvou. Na úmrtie už reagovali napríklad aj ruský prezident Vladimir Putin či americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

Alexej Archipovič Leonov sa narodil v roku 1934. Do histórie sa zapísal 18. marca 1965, keď zabezpečený lanom opustil kapsulu Voschod 2 a dvanásť minút strávil v otvorenom vesmíre.

Jeho skafander sa však nafúkol a nemohol sa dostať naspäť do vesmírnej lode. Musel preto uvoľniť ventil a vypustiť kyslík, aby sa zmestil do otvoru lode.

O desať rokov neskôr sa podieľal na prvom spoločnom vesmírnom projekte USA a Ruska, na ktorom sa zúčastnili lode Apollo a Sojuz 19, ktorej bol veliteľom.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie