• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Znížená teplota aj kratší čas osvetlenia paláca, prezidentka Čaputová ohlásila sériu úsporných opatrení

Znížená teplota aj kratší čas osvetlenia paláca, prezidentka Čaputová ohlásila sériu úsporných opatrení

Sériu úsporných opatrení v súvislosti s energetickou a klimatickou krízou v prezidentskej kancelárii vo štvrtok ohlásila prezidentka Zuzana Čaputová.

Ako informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec, do konca leta bude stlmené klimatizovanie spoločných priestorov a počas najbližšej vykurovacej sezóny bude znížená teplota v priestoroch Prezidentského paláca o jeden až dva stupne.

Ohrev teplej vody

Maximálna teplota pri ohreve teplej vody bude znížená na 50 stupňov. Okrem toho sa o dve hodiny skráti aj čas nočného osvetlenia Prezidentského paláca.

Vedúci Kancelárie prezidentky SR Metod Špaček spresnil, že úsporné opatrenia sú nastavené tak, aby sa zamestnanci aj naďalej cítili v práci príjemne.

„Už pri miernom znížení teploty o jeden až dva stupne môžeme ušetriť až 10 percent z celkovej spotreby energií na vykurovanie,” uviedol.

Zelená kancelária

Podľa prezidentky je dôležité, aby verejné inštitúcie začali pri energetických úsporách od seba. „Okrem toho, že dlhodobo čelíme klimatickej kríze, v súčasnosti nás ohrozuje aj energetická kríza. Práve z týchto dôvodov chceme ísť príkladom a hľadať ďalšie úspory na energiách,“ uviedla prezidentka Čaputová.


Prijaté opatrenia idú nad rámec dlhodobého projektu kancelárie prezidentky Zelená kancelária, ktorého cieľom je stať sa prvou klimaticky neutrálnou verejnou inštitúciou do roku 2030. „Prezidentka dúfa, že tieto úsporné opatrenia aj dlhodobý projekt Zelenej kancelárie budú inšpiráciou aj pre ďalšie verejné inštitúcie,“ dodal Strižinec.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie