• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Zmeny v druhom dôchodkovom pilieri so sebou prinesú značnú neistotu, správcovské spoločnosti poukázali na viacero nedostatkov

Zmeny v druhom dôchodkovom pilieri so sebou prinesú značnú neistotu, správcovské spoločnosti poukázali na viacero nedostatkov

Sporenie v indexových a akciových fondoch má podľa správcov úspor z dlhodobého hľadiska potenciál pre vyššie zhodnotenie úspor.

Návrh novelizácie zákona o druhom dôchodkovom pilieri sa významne podpíše pod budúcnosť občanov Slovenska. Upozorňuje na to Asociácia dôchodkových správcovských spoločností (ADSS).

Ako kľúčové body na diskusiu asociácia s rezortom práce a sociálnych vecí otvorila päť tém, a to presun sporiteľov, garancie, predvolenú stratégiu, výplatnú fázu a poplatky.

Presun miliárd eur do negarantovaných fondov

Na svoj budúci dôchodok si aktuálne sporí v kapitalizačnom pilieri viac ako polovica pracujúcej populácie a priemerný vek sporiteľov je medzi 39 a 42 rokmi.


„Očakávame, že výsledkom novelizácie zákona o druhom pilieri bude priestor na zhodnotenie úspor budúcich dôchodcov, stabilita systému a motivujúce podmienky pre všetkých účastníkov,“ uviedol predseda ADSS Miroslav Kotov.

Asociácia podľa neho rozhodne podporuje snahu rezortu práce o presun sporiteľov do negarantovaných fondov, myšlienku predvolenej investičnej stratégie a dlhodobú výplatu dávok.


„Upozorňujeme však, že pravidlá presunu pre majetok sporiteľov v objeme 3,3 miliardy eur považujeme za nedostatočné. Transparentnou formuláciou pravidiel musíme predísť ohrozeniam vo forme sťažností, súdnych sporov a regulatórnych konaní voči DSS aj štátu,“ zdôrazňuje Kotov.

Chabá ochrana úspor

Predpokladom ďalšieho zvýšenia výnosov v druhom pilieri je podľa ADSS zároveň úprava garancií. Súčasný mechanizmus garancií podľa penzijných spoločností čoraz vážnejšie obmedzuje správcov v investovaní, keďže nepočítal s tým, že úroky sa môžu dlhodobo držať na nulových či dokonca záporných úrovniach.


Garancie tak, ako sú nastavené, sú podľa asociácie neadresné a dostatočne nechránia sporiteľov vo výplatnej fáze. ADSS preto navrhuje garancie postavené na troch pilieroch ochrany úspor.

Sporenie v indexových a akciových fondoch má podľa správcov úspor z dlhodobého hľadiska potenciál pre vyššie zhodnotenie úspor.


Vzhľadom na skúsenosti sa však správcovia prikláňajú k návrhu, aby sa úspory začali presúvať do garantovaných fondov až od 52. roku sporiteľa tak, ako je to v súčasnosti.

Sporiteľ môže sám rozhodnúť o úsporách

Ako uviedli zástupcovia piatich správcovských spoločností na Slovensku, zrušenie odplaty za vedenie účtu a odplaty za zhodnotenie v pasívnych fondoch predstavuje okamžitý dramatický dosah na hospodárenie spoločností.


Sporenie v druhom pilieri podľa nich už dnes patrí medzi najlacnejšie sporiace schémy. „Súbeh poklesu príjmov a zvýšenia administratívnych a prevádzkových nákladov môže mať v krajnom prípade až likvidačné následky,“ upozornila ADSS.


Sporitelia v druhom dôchodkovom pilieri vo veku do 54 rokov, ktorí od roku 2013 neurobili žiadny aktívny úkon a ich penzijné úspory sú uložené v garantovaných fondoch, sa majú od budúceho roka presúvať z garantovaných dlhopisových fondov do negarantovaných fondov.

Pôjde o 567-tisíc sporiteľov, ktorí majú na svojich dôchodkových účtoch spolu 3,3 miliardy eur. Sporiteľ však bude mať dva mesiace na rozhodnutie o tom, že s týmto krokom nesúhlasí.

Predvolená investičná stratégia

Suma 3,3 miliardy eur by sa mala presúvať z garantovaných do negarantovaných fondov približne dva roky. Všetkým ostatným 1,1 milióna sporiteľom zašlú dôchodkové správcovské spoločnosti do konca februára budúceho roka informáciu o tom, že si na penziu nesporia v súlade s predvolenou investičnou stratégiou.


Penzijné spoločnosti ich budú informovať o tom, že vzhľadom na svoj vek svoje úspory investujú príliš konzervatívne alebo príliš rizikovo. Sporiteľ sa bude môcť rozhodnúť, či chce alebo nechce využívať predvolenú investičnú stratégiu.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie