• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Zlá starostlivosť o zdravie v rodinách? Pozor, môže vás finančne zruinovať

Zlá starostlivosť o zdravie v rodinách? Pozor, môže vás finančne zruinovať

Dnešný Svetový deň zdravia odhaľuje, že naša zdravotná gramotnosť patrí k najnižším v Európe.

7.4.2022 (Webnoviny.sk) - V oblasti finančnej gramotnosti zas dosahujú Slováci len priemerné výsledky.  Liekom na zdravý finančný rozpočet je pritom pravidelné sporenie, vytváranie finančnej rezervy, či refinancovanie dlhov s výhodnejšími podmienkami.

Zdravotná gramotnosť ľudí na Slovensku patrí medzi najhoršie v Európe, vyplýva to z najnovších dát Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Neschopnosť starať sa o svoje zdravie pritom vedie k častejším návštevám lekára, čo zasa znamená väčšiu záťaž pre rodinné rozpočty.

Podľa prieskumu WHO v 17 európskych krajinách sa ako najsilnejší faktor nízkej zdravotnej gramotnosti – teda schopnosti starať sa o svoje zdravie – ukázal práve nedostatok peňazí v domácom rozpočte. Ďalšími dôležitými vplyvmi sú podľa štúdie ako nízky spoločenský status, tak aj nižšie vzdelanie idúce ruka v ruke s vyšším vekom. Zohľadňujúc tieto faktory tak Slovensko v hodnotení dosiahlo piate najnižšie hodnotenie, a to 69,7 zo 100 bodov. Priemerná hodnota v sledovaných európskych krajinách pritom predstavovala 76 bodov.

Hodnotenia zdravotnej gramotnosti vo vybraných krajinách (bodovaná škála 0-100)

Ľudia, ktorí sa menej zaujímajú o zdravie, majú podľa štúdie viac chronických ochorení alebo horšiu kondíciu. Tiež im hrozí častejšie využívanie pohotovostných služieb spolu s pravidelným navštevovaním lekárov a špecialistov.

Alarmujúce sú aj zistenia Štatistického úradu SR, podľa ktorých je priemerná dĺžka PN-ky z dôvodu choroby 42,59 dní ročne. V prípade nízkopríjmových domácností, slobodných rodičov či drobných živnostníkov môže byť takýto výpadok zo zamestnania neúnosný.

"Preto je mimoriadne dôležité zaoberať sa dôslednou revíziou príjmov a výdavkov a tvoriť si finančnú rezervu tak, aby zohľadňovala aj horšie časy v podobe zdravotných komplikácií alebo dlhšej práceneschopnosti. Ideálna výška, ktorú by sme si mali mesačne odkladať na takéto účely je 10 % výplaty. Optimálna suma úspor je pritom aspoň 6-násobok mesačných výdavkov," vysvetľuje Linda Valko Gáliková, PR manažérka 365.bank. Podľa jej slov je vhodné vytvoriť si s týmto účelom trvalý príkaz, čím si zabezpečíme pravidelnosť takéhoto sporenia.

Ak je rodina zaťažená viacerými úvermi, je dobré zvážiť možnosť ich refinancovania, ktorá aj pri malom rozdiele v úrokových sadzbách môže priniesť nemalé úspory. Ušetrená suma môže následne pomôcť pri tvorbe potrebnej rezervy. "Zdravá kondícia osobných financií pritom vedie k znižovaniu finančného stresu, a tým aj väčšej psychickej pohode, ktorá sa odzrkadľuje na našom zdraví. Sú to prepojené nádoby", dodáva Gáliková.

365.bank: Aj digitálna, aj s pobočkami. Prinášame bankovníctvo, ktoré je v digitále postavené na princípe "mobile first". Do pobočiek prinášame nový, neformálny model obsluhy klienta, založený na priateľskom vzťahu. Produkty a služby vytvárame tak, aby boli pre klientov jednoduché a príjemné na používanie. Viac na www.365.bank.

Informačný servis

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie