• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Životné minimum sa zvýši o viac ako štyri eurá. Dôchodcom zostane od júla po exekučných zrážkach vyššia suma

Životné minimum sa zvýši o viac ako štyri eurá. Dôchodcom zostane od júla po exekučných zrážkach vyššia suma

Sociálna poisťovňa bude od júla tohto roka väčšine dôchodcov, ktorým z dôchodku vykonáva exekučné zrážky, poukazovať vyšší dôchodok.

5.7.2020 (Webnoviny.sk) - Sociálna poisťovňa bude od júla tohto roka väčšine dôchodcov, ktorým z dôchodku vykonáva exekučné zrážky, poukazovať vyšší dôchodok. Spôsobí to zvýšenie minima, ktoré musí dôchodcovi po vykonaní zrážok zostať a ktoré predstavuje 100 percent životného minima.

Do 30. júna tohto roka ide o sumu 210,20 eura mesačne, od 1. júla to bude 214,83 eura mesačne. V tlačovej správe o tom informoval hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Životné minimum sa zvýši

Základ pre každú osobu, ktorej dôchodca poskytuje výživné, je 50 percent životného minima a od 1. júla 2020 sa suma zvýši zo 105,10 eura na 107,41 eur mesačne. Osobitne je podľa Višvádera stanovené základné minimum, ktoré musí dôchodcovi zostať vtedy, ak je zrážka z dôchodku výživným na maloleté dieťa.

"Zvýšenie životného minima môže mať za následok aj ukončenie vykonávania exekučných zrážok z dôchodku," tvrdí hovorca poisťovne. Ide o situáciu, keď je dôchodok nižší ako minimum, ktoré musí dôchodcovi po vykonaní zrážok zostať.


"Neznamená to však, že exekúcia zanikla. Exekúcia naďalej existuje, len sa z nej nevykonávajú zrážky z dôchodku," upozornil hovorca. O samotnej exekúcii a vykonávaní zrážok z dôchodkovej dávky nerozhoduje Sociálna poisťovňa, ale príslušný exekútor.

Zmeny pri priznávaní predčasného dôchodku

Po zmene životného minima od 1. júla tohto roka vykoná Sociálna poisťovňa zrážky z dôchodku prvýkrát podľa uvedených pravidiel vo výplatnom termíne v auguste tohto roka, pričom dôchodcom vyplatí aj peniaze, ktoré budú za júl zrazené navyše.

"O zmene výšky exekučnej zrážky budú dôchodcovia písomne informovaní," uvádza sa v tlačovej správe.


Zmeny od júla nastanú aj pri priznávaní predčasného starobného dôchodku. Jednou z podmienok na jeho priznanie je, že výška predčasného starobného dôchodku musí byť najmenej 1,2-násobkom životného minima.


Od 1. júla tohto roka nárok na predčasný starobný dôchodok vzniká od 257,80 eura mesačne, do konca júna tohto roka to bolo 252,30 eura.


Viac k téme: dôchodci, dôchodok, predčasný starobný dôchodok, starobný dôchodok

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Pondelok 18. marec 2024

horoskopy na dnes pondelok 18 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Pondelok 18. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Silnejúca intuícia bude vhodne podporovaná. Vyriešenie zamotanej situácie, ku ktorej ste nemálo prispeli, je na obzore. Venujte sa tvorivej činnosti, môžete dosiahnuť pekné výsledky.

Býk 21.4. - 21.5.

Nemali by ste dlho otáľať s rozhodnutím. Niekto na to netrpezlivo čaká. Priveľmi nešpekulujte a urobte to, čo cítite. Môžete sa spoľahnúť na intuíciu, že vám správne poradí.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Kto nepracuje, nič nepokazí. Držte sa dnes tohto hesla po celý deň. Pri roztržkách radšej ustúpte. Najlepším spoločníkom bude pre vás nejaká kniha.

Rak 22.6. - 22.7.

To, že dokážete spontánne rozhodovať, je dobre pre vašu prácu. Je výhodné byť rýchlejší ako tí ostatní. Popritom však nestrácajte chladnú hlavu, aby ste nevyrobili nijakú hlúposť.




Všetky Horoskopy pre Pondelok 18. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie