• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Život v slobode a mieri nesmie byť nikdy samozrejmosťou, zdôraznila prezidentka Čaputová (foto)

Život v slobode a mieri nesmie byť nikdy samozrejmosťou, zdôraznila prezidentka Čaputová (foto)

8.5.2021 (Webnoviny.sk) - Nikdy nesmie byť samozrejmosťou to, že žijeme v slobode a mieri. Pri príležitosti dnešného Dňa víťazstva nad fašizmom to povedala prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorá sa zúčastnila na pietnom akte na Slavíne v Bratislave. Vďaku padlým v 2. svetovej vojne vyjadril svojou účasťou na Slavíne aj predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina).

Vojnové generácie zachránili svet

Prezidentka ďalej priblížila, že vojnové generácie za cenu nesmiernych obetí a nepredstaviteľného utrpenia zachránili svet.

„Naši dedovia a staré mamy, pradedovia a ich rovesníci a rovesníčky v Rusku, na Ukrajine, v Rumunsku a ďalších krajinách, ktorí oslobodzovali naše dediny a mestá, rovnako ako generácia mužov a žien vo Veľkej Británii, vo Francúzsku, v USA, Kanade a ostatných krajinách protihitlerovskej koalície, našli v sebe toľko sily, odvahy a odhodlania, že so zbraňou v ruke bojovali za spravodlivú a posvätnú vec. Za toto im nikdy nebudeme môcť byť dostatočne vďační. Česť ich pamiatke," uviedla prezidentka Čaputová na sociálnej sieti.

„Som presvedčený o tom, že národ, ktorý si nepamätá svoju históriu a nectí si ju, nemá budúcnosť. Musíme ju preto pripomínať aj mladým generáciám," doplnil šéf parlamentu.

76. výročie ukončenia 2. svetovej vojny

Európa si dnes pripomína 76. výročie ukončenia 2. svetovej vojny. V hlavnom veliteľstve sovietskych vojsk v nemeckom Karlshorste, predmestí Berlína, podpísali 8. mája 1945 dokument o bezpodmienečnej kapitulácii hitlerovského Nemecka. Druhá svetová vojna sa tak v Európe oficiálne skončila.

Atmosféra počas pietneho aktu kladenia vencov na Vojenskom pamätníku Slavín pri príležitosti 76. výročia ukončenia druhej svetovej vojny. Bratislava, 8. máj 2021.Foto: SITA/Alexandra Čunderlíková

Prezidentka SR Zuzana Čaputová (v popredí druhá zľava) počas pietneho aktu kladenia vencov na Vojenskom pamätníku Slavín pri príležitosti 76. výročia ukončenia druhej svetovej vojny. Bratislava, 8. máj 2021.Foto: SITA/Alexandra Čunderlíková

Zľava: Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský, podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová, minister dopravy a výstavby SR a minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Andrej Doležal, ministerka kultúry SR Natália Milanová, minister vnútra SR Roman Mikulec a ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková počas pietneho aktu kladenia vencov na Vojenskom pamätníku Slavín pri príležitosti 76. výročia ukončenia druhej svetovej vojny. Bratislava, 8. máj 2021.Foto: SITA/Alexandra Čunderlíková

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie