• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Zistili, kedy vznikla najstaršia mutácia koronavírusu. Pandémia sa v Európe ticho šírila bez povšimnutia

Zistili, kedy vznikla najstaršia mutácia koronavírusu. Pandémia sa v Európe ticho šírila bez povšimnutia

Vedci tvrdia, že stopa vírusu je s veľkou pravdepodobnosťou staršia, čomu nasvedčuje aj nedávno medializovaný prípad z Francúzska.

Koncom decembra 2019 lekári v čínskom Wu-chane zistili, že sa v meste začal šíriť nový vírus. Nikto z nich vtedy netušil, čo bude nasledovať.

A netušili ani to, že sa medzičasom choroba vydala na cestu okolo sveta ďaleko za hranice Číny.

Podľa novej štúdie z University College London Genetics Institute existuje takmer 200 mutácií nového koronavírusu SARS-Cov-2, pričom jeho najstaršie genetické vetvy siahajú k „prapredkovi“ z konca roka 2019.


Pandémia pravdepodobne začala niekedy medzi 6. októbrom a 11. decembrom 2019. Približne v tomto období preskočil vírus zo zvieraťa na človeka, informuje Nytimes.com. Vyplýva to zo štúdie zverejnenej v odbornom magazíne Infection, Genetics and Evolution, ktorá analyzovala viac než 7 500 vzoriek od infikovaných ľudí.


Vo Francúzsku bol vírus už koncom minulého roka

Ako uviedol vedúci autor štúdie Francois Balloux, vírus neustále mutuje a jeho rozmanitý genetický obraz vedci nachádzajú vo všetkých pandémiou najpostihnutejších oblastiach sveta. To podľa nich naznačuje, že sa vo svete šíril už koncom minulého roka, teda skôr, než si doteraz mysleli. V Európe však boli prvé prípady ochorenia oficiálne zaznamenané až v druhej polovici januára.



Vedci tvrdia, že stopa vírusu je s veľkou pravdepodobnosťou staršia, čomu nasvedčuje aj nedávno medializovaný prípad z Francúzska. Infekciu novým koronavírusom tam potvrdili u muža, ktorému zápal pľúc diagnostikovali už 27. decembra. Do infikovaných oblastí pritom necestoval.


Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) následne vyzvala aj ostatné štáty, aby podozrivé prípady spätne prešetrili.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa


Počasie