• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Žiadatelia z oblasti cestovného ruchu by sa finančnej pomoci mohli dočkať už tento rok

Žiadatelia z oblasti cestovného ruchu by sa finančnej pomoci mohli dočkať už tento rok

Na portáli Slovensko.

15.12.2020 (Webnoviny.sk) - Štátna pomoc pre domáci cestovný ruch v celkovej hodnote 100 miliónov eur je pre subjekty pôsobiace v tomto sektore už pripravená. Informovala o tom na tlačovej besede štátna tajomníčka ministerstva dopravy a výstavby Katarína Bruncková s tým, že od 15. decembra polnoci je na portáli Slovensko.sk sprístupnený formulár, cez ktorý môžu oprávnení žiadatelia požiadať o peniaze zo schémy pomoci.

Po podaní žiadosti má rezort dopravy 30 dní na ich vyhodnotenie a spracovanie. Peniaze zo 100-miliónového balíka pomoci chce ministerstvo dopravy posielať ešte pred koncom tohto roka.

Finančné prostriedky získa každý, kto spĺňa stanovené podmienky a má uhradené záväzky v sociálnej, zdravotnej poisťovni a na daňovom úrade ku koncu roku 2019.

Schéma pomoci

"Reštart cestovného ruchu bude veľmi bolestivý a dho trvajúci. Som rada, že schému pomoci schválili všetky zainteresované inštitúcie. My sme robili všetko preto, aby sme ju v čo najkratšom možnom termíne v súlade so zákonmi a pravidlami Európskej únie spustili. V prvom kole výzvy môžu prevádzky žiadať o kompenzácie výpadku príjmov od 1. apríla 2020 do 31. októbra 2020 s ohľadom na dostupnosť a overiteľnosť účtovných údajov, z ktorých musí žiadosť vychádzať," vysvetlila Katarína Bruncková.

Viac o téme: Koronavírus

Schéma pomoci z dielne rezortu dopravy počíta s pomocou aj pre ďalšie obdobie až do konca roku 2021. Ďalšiu výzvu na kompenzáciu výpadku tržieb za mesiace november, december 2020 a január 2021 predpokladá štátna tajomníčka Katarína Bruncková vo februári 2021.

Základnou podmienkou na získanie štátnej pomoci je pokles tržieb o 40 percent v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2019. Vyhodnocovať sa bude každý mesiac zvlášť a výška pomoci sa bude odvíjať od vyčíslenej straty.

Oprávnení žiadatelia

Oprávnenými žiadateľmi sú prevádzky stravovacích a ubytovacích zariadení, cestovných kancelárií a agentúr, aquaparkov, kúpalísk, sprievodcovia v cestovnom ruchu, organizácie kongresov a podnikových výstav, botanické a zoologické záhrady a prírodné rezervácie, zábavné parky a lunaparky, prevádzka lanoviek a lyžiarskych vlekov, múzeá s prehliadkami pre verejnosť, historické pamiatky a turistické zaujímavosti.

Celý zoznam oprávnených prijímateľov pomoci aj s uvedenými SK NACE kódmi (klasifikáciou ekonomickej činnosti) zverejní rezort na svoje webovej stránke.

Vypĺňanie formuláru

Ministerstvo dopravy sa snažilo formulár čo najviac zjednodušiť. Pre žiadateľov pripravilo dva návody - jeden textový, jeden videonávod, v ktorých ešte pred vypĺňaním formuláru rezort informuje, čo všetko si majú pripraviť.

Zároveň vyškolil aj krajské a oblastné organizácie cestovného ruchu, stavovské organizácie združujúce prevádzky cestovného ruchu aj operátorov z NASES, ktorí poskytujú telefonické informácie užívateľom portálu Slovensko.sk, tak, aby vedeli žiadateľom poradiť ako o peniaze požiadať.

Čiastočné riešenie situácie

Na predstavenie pomoci pre cestovný ruch reagovali zástupcovia iniciatívy Zachráňme gastro!Tešíme sa, že výzva na aspoň čiastočné riešenie tragickej situácie aj v gastrobiznise je konečne po dvoch mesiacoch od jej avíza vypísaná. Ešte dnes upozorníme našich podporovateľov, aby sa do nej zapojili," uviedol za Iniciatívu Ján Laš.

"Ak peniaze prídu rýchlo, a zároveň budú administratíva a podpora ministerstva dokonalé, je to veľká pomoc najmä pre tých najmenších a najpostihnutejších gastropodnikateľov," myslí si iniciatíva, ktorá však zároveň upozorňuje na niekoľko nedostatkov.

Ide napríklad o skutočnosť, že výzva na pomoc je limitovaná sumou 200-tisíc eur na žiadateľa a maximálna podpora je 10 percent tržieb, aj to iba v mesiacoch so 100-percentne zatvorenou prevádzkou.

Viac k téme: cestovný ruch, Ekonomické dopady koronavírusu, finančná pomoc, Koronavírus, štátna dotácia

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie