• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Zhotovitelia si môžu vydýchnuť, Doležalovo ministerstvo bude pre zdražovanie stavebných materiálov akceptovať navyšovanie cien štátnych zákaziek

Zhotovitelia si môžu vydýchnuť, Doležalovo ministerstvo bude pre zdražovanie stavebných materiálov akceptovať navyšovanie cien štátnych zákaziek

Verejní obstarávatelia budú môcť pre nepredvídateľné okolnosti v súvislosti so zdražovaním stavebných materiálov uzatvárať dodatky až do výšky 50 percent zmluvnej ceny zákaziek na stavebné práce.

Navyšovanie zmluvných cien

Podľa ministra dopravy a výstavby Andreja Doležala (nom. Sme rodina) to neznamená, že dodatky sa budú uzatvárať s každým zhotoviteľom, bude to len právny rámec.

Informoval o tom vo štvrtok na základe výsledkov nedávneho rokovania o tejto problematike na Úrade pre verejné obstarávanie (ÚVO). Ten by mal vydať metodické usmernenie pre verejných obstarávateľov, ako majú postupovať v prípade zvýšenia zmluvných cien.

„Chcem upokojiť stavebný trh nielen štátnych zákaziek, ale aj samosprávnych. Vyzerá to tak, že v najbližšej dobe bude možné sa začať baviť o podpise dodatkov k zazmluvneným cenám,“ povedal na sociálnej sieti Doležal.

Rezort pripravuje metodický postup

Podľa neho by to mohlo byť reálne v priebehu niekoľkých týždňov, ale potrebný je aj súhlas Európskej komisie. „Tým chcem upokojiť aj zhotoviteľov, ktorí sú nervózni, že odídu zo stavby,“ uviedol minister.


Za dôležité považuje, aby sa s navrhovaným riešením, so zásahom do existujúcich zmluvných vzťahov, stotožnili všetci, aby v budúcnosti neboli z toho korekcie, pokuty či dokonca trestno-právna zodpovednosť.


Ministerstvo dopravy zatiaľ bude s Útvarom hodnoty za peniaze pripravovať metodiku posudzovania jednotlivých nárokov, pričom zhotovitelia budú musieť preukázať, za čo nakupovali, aby mohli nárok získať.

Rapídne zdražovanie materiálov

Referenciou podľa šéfa rezortu dopravy budú dáta štatistického úradu a pravdepodobne aj z okolitých krajín. Slovenský trh je totiž relatívne malý a mohli by na ňom byť aj anomálie. „Preto budeme do referencie zahŕňať aj ceny a vývoj cien v rámci celej V4 a Rakúska,“ priblížil Doležal.


Situáciu na stavebnom trhu pre rast cien materiálov v súvislosti s pandémiou koronavírusu a vojnou na Ukrajine označil minister za bezprecedentnú a nepredvídateľnú.


„Covid spôsobil výpadky vo výrobe, v doprave, tým pádom klesla ponuka, dopyt ešte vzrástol, logicky ceny rástli do nebies. Vojna na Ukrajine to ešte viac akcelerovala, lebo sa prerušili dopravné toky niektorých materiálov, ako železná ruda, drevo, všetko, čo potrebujeme na výstavbu,“ upozornil minister dopravy.

Práce v tuneli Čebrať sú utlmené, minister so zhotoviteľom hľadajú riešenie problému

Práce v tuneli Čebrať na rozostavanom úseku diaľnice D1 Hubová – Ivachnová na Liptove sú utlmené. Minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (nom. Sme rodina) to potvrdil s tým, že na vonkajších objektoch sa naďalej pracuje.


Tvrdí, že so zhotoviteľom stavby, ktorým je združenie stavebných spoločností OHL ŽS, a. s., a Váhostav – SK, a. s., nie sú v konflikte a veľmi konštruktívne hľadajú riešenie problému.

Hľadajú správne riešenie

„Je pravda, že v tuneli sa nepracuje. Jedna tunelová rúra je 50 metrov od prerazenia, druhá rúra 150 metrov od prerazenia. Máme záujem obe strany pokračovať vo výstavbe tohto tunela, hľadáme len to správne riešenie v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní a s hospodárnosťou,“ informoval vo štvrtok na sociálnej sieti Doležal. Ako dodal, keď na to bude priestor a so zhotoviteľom dospejú k dohode, tak vysvetlia, v čom bol spor aj ako ho vyriešili.

Minister nedávno už priznal, že v spore so zhotoviteľom diaľničného úseku pri Ružomberku ide o právny a finančný problém, ktorý sa snažia riešiť. Termín dokončenia výstavby problematického, päť rokov meškajúceho úseku diaľnice podľa šéfa rezortu dopravy zostáva stále reálny do konca roka 2023 alebo začiatkom roka 2024, ale podmienkou toho je dosiahnutie dohody so zhotoviteľom.

Požiadavky na zvýšenie zmluvnej ceny

Obchvat Ružomberka v dĺžke takmer 15 kilometrov mal byť pôvodne dokončený v roku 2017, neskôr sa hovorilo o termíne do konca roka 2023. Pre zosuv pri západnom portáli tunela Čebrať museli stavbu preprojektovať, zmeniť trasu a predĺžiť tunel. To malo vplyv na predĺženie lehoty výstavby aj na zvýšenie zmluvnej ceny, medzitým sa výrazne zvýšili ceny stavebných materiálov a prác.

Projekt je financovaný zo zdrojov Európskej únie a štátneho rozpočtu v rámci Operačného programu Integrovaná infraštruktúra 2014 až 2020. Dôvodom spomalenia prác na stavbe D1 Hubová – Ivachnová môžu byť požiadavky zhotoviteľa na ďalšie zvýšenie zmluvnej ceny. Tá z pôvodnej sumy 227 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty po uzavretí dodatkov k zmluve vzrástla priebežne takmer na 290 mil. eur a následne na 307 mil. eur bez dane.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie