• Dnes je: Štvrtok 18. apríla 2024 meniny má Valér

Ženy oslavovali MDŽ protestami, z ulíc ich nevyhnala ani explózia či vodné delá

Ženy oslavovali MDŽ protestami, z ulíc ich nevyhnala ani explózia či vodné delá

Pokojné demonštrácie žien sprevádzali vo viacerých krajinách sveta strety s políciou, či inými organizáciami, ktoré sa protesty snažili nejakým spôsobom prekaziť či poškodiť.

9.3.2020 (Webnoviny.sk) - Ženy vo viacerých štátoch vyšli v nedeľu vo veľkých mestách do ulíc, aby pri príležitosti Medzinárodného dňa žien (MDŽ) protestovali proti rodovo podmienenému násiliu a nerovnosti. Mnohé zhromaždenia boli pokojné, ďalšie však sprevádzalo napätie a násilnosti.

V Turecku napríklad polícia údajne rozháňala protest slzným plynom. Tisícky demonštrantiek a demonštrantov sa aj napriek vládnemu zákazu pokúsili pripomenúť si MDŽ pochodom po hlavnej pešej ulici Istiklal neďaleko tamojšieho námestia Taksim, uvádzajú miestne médiá s tým, že sa usilovali dostať cez policajné barikády. Nezávislá televízia T24 informovala, že polícia okrem slzného plynu na rozohnanie davu použila aj gumové projektily.

Strety s políciou sprevádzali demonštrácie v Čile. V hlavnom meste Santiago sa na zhromaždení podľa odhadov polície zúčastnilo 125-tisíc ľudí a takmer 35-tisíc vyšlo do ulíc v ostatných mestách, organizátori však hovoria o vyšších počtoch. Niektorí demonštranti hádzali na policajtov kamene, tí reagovali vodným delom.

Oslavu MDŽ narušila explózia

V kirgizskom Biškeku polícia zadržala približne 60 ľudí po tom, čo skupina neidentifikovaných mužov narušila zhromaždenie, ktoré bolo podľa úradov nepovolené. Ako informovala tlačová agentúra Akipress s odvolaním sa na právnika, približne 10 žien prepustili, no obvinili ich z odporovania polícii.

Oslavu MDŽ v kamerunskom meste Bamenda zase narušila explózia, ktorá sa zaobišla bez obetí a zranených. Podozriví sú z nej separatisti, ktorí sa sľubovali, že proti udalostiam zakročia.

Na Filipínach protestovali stovky ľudí pri prezidentskom paláci. Dožadovali sa pritom vyšších platov, pracovnej stability, ale aj toho, aby prezident Rodrigo Duterte rešpektoval ženské práva. V Pakistane ženy vyšli do ulíc niekoľkých miest aj napriek návrhom podaným na súde, aby zhromaždenia zrušil.

V Brazílii sa niesli protesty v politickom duchu

Desaťtisíce žien zaplnili ulice hlavného mesta Mexika, ktoré bolo v ostatnom období dejiskom viacerých protestov proti vraždám žien a beztrestnosti vrahov. Nedeľňajšie zhromaždenie viedli matky zosnulých žien a dievčat, ku ktorým sa pridali ženy v domácnosti, študentky či ženy s malými deťmi oblečené vo fialovom.

Aktivistky tiež na Námestí Zocalo v Mexiku napísali mená mnohých z tisícok žien, ktoré v krajine každý rok zabijú. V pondelok plánujú aktivistky v Mexiku usporiadať štrajk, ktorý sa uskutoční pod heslom "Deň bez žien".

Niekoľko desiatok tisíc žien napríklad protestovalo v Paríži proti "vírusu patriarchie". Obavami z nového koronavírusu sa nenechalo zastrašiť ani 120-tisíc ľudí, ktorí demonštrovali za podporu ženských práv v Madride. Španielske úrady síce nevydali pre pochod obmedzenia, no odporučili, aby ľudia so symptómami podobnými ako u daného vírusu zostali doma. Demonštrácie sa v Španielsku uskutočnili aj v iných mestách.

V Brazílii sa zase protesty niesli v politickom duchu, keď desaťtisíce demonštrantov v mestách Sao Paulo, Rio de Janeiro a Brazília odsúdili administratívu krajne pravicového prezidenta Jaira Bolsonara, ktorého viaceré vyjadrenia boli urážlivé voči ženám.

Viac k téme: koronavírus, MDŽ Medzinárodný deň žien, protest, rodová rovnosť

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 18. apríl 2024

horoskopy na dnes stvrtok 18 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes budete mať nákupnú horúčku. Saturn vám prinesie finančné straty, a preto sa radšej obmedzte len na nevyhnutné veci. Večer budete výborným spoločníkom.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes vám planéty pomôžu uplatniť vaše praktické schopnosti. Určite niečo vo svojom okolí zlepšíte a úplne prerobíte. Do práce sa vám podarí zapojiť aj najbližších.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najlepšie výsledky dosiahnete práve vďaka priamočiarosti a otvorenosti. Padli ste do oka vplyvnej osobe, ktorá vám chce pomôcť. Je na vás, či ponúknutú pomoc prijmete.

Rak 22.6. - 22.7.

Tento deň najlepšie využijete, ak sa budete venovať tvorivej práci. Tu môžete svoju fantáziu neobmedzene využívať. Dobré výsledky budete dosahovať aj v štúdiu.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie