• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Žena začala po transplantácii priberať, pričom darkyňa je obézna. Vedci si myslia, že to súvisí

Žena začala po transplantácii priberať, pričom darkyňa je obézna. Vedci si myslia, že to súvisí

O 16 mesiacov neskôr sa ale jej váha začala meniť. Pribrala až 15,4 kilogramov, čím splnila kritérium pre obezitu.

Transplantácia stolice sa javí ako sľubná liečba rôznych gastrointestinálnych ochorení, najmä infekcie baktériami Clostridium difficile.

Neustále hnačky, ktoré C. difficile spôsobuje, primäli istú ženu, aby túto liečbu vyskúšala.

Transplantácia jej síce pomohla zbaviť sa hnačiek, no lekárov zarazilo, že žena po tomto zákroku začala priberať. A to napriek tomu, že nikdy predtým s udržaním váhy nemala problém. O jej prípade informovali v časopise Open Forum Infectious Diseases.

Clostridium difficile

Clostridium difficile s produkciou toxínov je najčastejším pôvodcom nozokomiálnych, teda takzvaných nemocničných črevných infekcií. Kolitída vyvolaná C. difficile je infekčné ochorenie s rôznym stupňom závažnosti, ako uvádza odborný časopis Newslab.

Môže prebiehať ako obyčajné hnačkové ochorenie, ale tiež ako stav ohrozujúci život. Vzniká najčastejšie v súvislosti s liečbou širokospektrálnymi antibiotikami, ktoré eliminujú normálnu črevnú flóru. Prenáša sa pomocou spór fekálno-orálnou cestou.

Včasná diagnostika takejto infekcie je dôležitá nielen kvôli rýchlemu začatiu adekvátnej terapie, ale tiež z hľadiska protiepidemických opatrení zamedzujúcich ďalšiemu šíreniu spór v nemocničnom prostredí.

Transplantácia

Samotná transplantácia nepredstavuje priame zavedenie výkalov jednej osoby do druhej, ako by si to niekto mohol predstavovať. Darcovská stolica sa opláchne, napne a potom sa zavádza do recipienta, a to klystírom, endoskopiou alebo orálne vo forme tabliet.


Cieľom je nahradenie zdravých baktérií v čreve po narušení rovnováhy, napríklad už spomínanými antibiotikami. Túto procedúru podstúpila aj istá 32-ročná žena, ktorá mala nepríjemnú infekciu baktériou C. difficile opakovane.

Po transplantácii však rýchlo prešla z normálnej hmotnosti na obezitu. Aj keď prírastok hmotnosti mohol byť podľa lekárov spôsobený rôznymi faktormi, darca mal tiež nadváhu a príjemkyňa s hmotnosťou nikdy predtým nezápasila. Teraz skúmajú, či v tom nezohralo úlohu niečo v transplantáte.

Ako to začalo

Popri pozitívnych testoch na baktériu C. difficile u nej našli aj ďalšiu s názvom Helicobacter pylori (H. pylori), ktorá je jednou z najčastejších infekcií na svete. Môže tiež spôsobiť podobné príznaky ako baktéria C. difficile.


Žene preto predpísali kokteil antibiotík. Príznaky sa však po absolvovaní liečby opakovali. Nasadili je preto ďalšie iné druhy antibiotík, no ani to nepomohlo. Žena sa preto rozhodla podstúpiť transplantáciu stolice a za darcu si vybrala svoju dcéru.

V tom čase žena vážila 61,7 kilogramov a jej BMI bolo 26. Jej dcéra vtedy vážila 63,5 kilogramov a jej BMI bolo 26,6, krátko po zákroku však začala mať problémy s nadváhou. Jej matke terapia pomohla, príznaky zmizli a už sa znova neobjavili.

Zo 61 na 80 kíl

O 16 mesiacov neskôr sa ale jej váha začala meniť. Pribrala až 15,4 kilogramov, čím splnila kritérium pre obezitu. Dva a pol roka po transplantácii už vážila 80,3 kilogramu a jej BMI sa zvýšilo na 34,5, a to aj napriek lekárskej diéte a cvičebnému programu.


„Pýtame sa, či niečo, čo bolo v transplantáte stolice, či niektorá z tých „dobrých“ baktérií, ktoré sme preniesli, môže mať negatívny vplyv na jej metabolizmus,“ uviedla autorka štúdie Colleen Kellyová.

Nestalo sa prvýkrát, že bola hlásená súvislosť medzi črevnými baktériami a hmotnosťou. Niekoľko štúdií na zvieratách preukázalo, že transplantácia stolice z obéznej myši do myši s normálnou hmotnosťou môže spôsobiť výrazné zvýšenie obsahu tuku.

Možné vysvetlenia

Existuje aj niekoľko ďalších teórii, ktoré by mohli vysvetliť prírastok hmotnosti, napríklad zvýšenie chuti do jedla po zbavení sa infekcie. V minulosti už boli preukázané aj väzby medzi liečbou H. pylori a zvýšením hmotnosti.


Avšak vzhľadom na skutočnosť, že pribrali dcéra aj matka, vedci dospeli k záveru, že za obezitu bol aspoň čiastočne zodpovedný práve transplantát.

Priemerná teplota ľudského tela klesá, pre vedcov je to zatiaľ záhada


Potvrdili ďalší pozitívny efekt kávy. Zaujímať bude najmä mužov


Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie