• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Zemetrasenie v Chorvátsku: Vyzerá to tu ako v Hirošime, polovica mesta Petrinja už neexistuje. (Foto Video)

Zemetrasenie v Chorvátsku: Vyzerá to tu ako v Hirošime, polovica mesta Petrinja už neexistuje. (Foto Video)

Mesto bolo zdemolované a už nie je obývateľné.

Utorňajšie zemetrasenie v Chorvátsku si podľa tamojších úradov dosiaľ vyžiadalo dve obete.

V meste Petrinja juhovýchodne od metropoly Záhreb prišlo o život 12-ročného dievča. Ďalšie štyri osoby zahynuli v dedinách poblíž tohto približne 25-tisícového mesta.

Záchvevy zeme spôsobili rozsiahle materiálne škody, zrútenie striech, fasád budov a v niektorých prípadoch dokonca aj celých budov. Zranených bolo minimálne 20 ľudí.

Zničené mesto

Európske stredomorské seizmologické centrum uviedlo, že zemetrasenie udrelo 46 kilometrov juhovýchodne od Záhrebu o 12:19. Údaje o sile zemetrasenia sa rôznia v rozpätí medzi 6,2 a 6,4.


Spod sutín v meste Petrinja vytiahli živého muža a malého chlapca. Tí v čase zemetrasenia sedeli v zaparkovanom aute vedľa budovy, ktorá nevydržala záchvevy zeme. Oboch previezli do nemocnice. Do mesta niekoľko minút po zemetrasení nasadili príslušníkov chorvátskej armády.


V meste, ktoré bolo zemetrasením najviac zasiahnuté, sa podľa jeho starostu nedá momentálne bývať.


„Moje mesto bolo úplne zničené, máme mŕtve deti. Vyzerá to tu ako v Hirošime, polovica mesta už neexistuje. Mesto bolo zdemolované a už nie je obývateľné. Potrebujeme pomoc,“ uviedol starosta Petrinje Darinko Dumbovič pre televíznu stanicu HRT. Zemetrasenie bolo cítiť v celom Chorvátsku, v susednom Srbsku, Bosne a Hercegovine a Rakúsku.

Otrasy v Bratislave či Nitre

Zemetrasenie bolo cítiť aj na Slovensku, otrasy zaznamenali obyvatelia Bratislavy, ale aj Šamorína či Nitry. Informáciu potvrdila aj polícia na sociálnej sieti.


„Policajný zbor prijal na núdzovej linke 158 niekoľko oznámení o zemetrasení v Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji. Žiadne škody hlásené neboli,“ uviedla polícia.


Chorvátsky seizmológ Krešimir Kuk označil zemetrasenie za „mimoriadne silné“, omnoho silnejšie ako to, ktoré zasiahlo Záhreb a okolité oblasti počas jari.

Krajina náchylná na zemetrasenia

Upozornil ľudí, aby sa z dôvodu možných následných otrasov vyhýbali starším budovám náchylnejším na zrútenie a dočasne sa presťahovali do novších častí mesta.


Do mesta okamžite pricestoval aj chorvátsky premiér Andrej Plenkovič a ďalší ministri. Rovnakú oblasť Chorvátska zasiahlo zemetrasenie aj v pondelok. Bolo však o čosi slabšie – s magnitúdom 5,2.


Chorvátsko je ako stredomorská krajina náchylná na zemetrasenia, nie však veľké. Ostatné silné otrasy zasiahli Chorvátsko v 90. rokoch minulého storočia, keď bola zničená malebná dedinka Ston na pobreží Jadranského mora.




Silné zemetrasenie v Chorvátsku ničilo budovy a viacero ľudí utrpelo zranenia. Foto: SITA/AP



Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie