• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Železnice menia grafikon a prinesú rekord v najazdených vlakokilometroch. Aké zmeny nastanú od 11. decembra?

Železnice menia grafikon a prinesú rekord v najazdených vlakokilometroch. Aké zmeny nastanú od 11. decembra?

Čo sa týka roku 2023, ten bude z pohľadu najazdených vlakokilometrov za posledné roky rekordný.

Pri tvorbe nového grafikonu vlakovej dopravy, ktorý bude platný od 11. decembra, bol najmä pri diaľkových trasách kľúčový čas.

Ako ďalej informuje Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK), zrýchlenia sa dočkajú IC vlaky, pričom tieto spojenia ponúknu v smere Košice – Bratislava oproti novým vlakom Expres v priemere o 49 minút rýchlejšie spojenie.

„Napríklad vlak IC 44 Košice – Viedeň, ktorý prepája východ Slovenska s Rakúskom, bude rýchlejší po Bratislavu o 12 minút, čím dosiahne najrýchlejšie pravidelné spojenie západu s východom Slovenska v histórii IC vlakov. Trasu Košice – Bratislava zvládne za 4 hodiny a 31 minút,“ uvádza ZSSK. Priemerný jazdný čas všetkých IC vlakov na trase Bratislava – Košice a späť je dnes 4 hodiny a 51 minút, po novom to budú 4 hodiny a 42 minút.

Žilina – Bratislava, Bratislava – Prešov

Cestujúci ušetria čas vďaka IC vlakom aj na trase Žilina – Bratislava či Bratislava – Prešov. K zrýchleniu pritom príde najmä pre zrušenie niektorých zastavení. V Košiciach, Kysaku, Poprade, Žiline a v Bratislave bude stáť každé IC, niektoré budú zastavovať aj v Trnave a Spišskej Novej Vsi.


Od znovuobnovenia prevádzky všetkých IC vlakov, pritom narástol denný priemerný počet prepravených cestujúcich. Kým v máji tohto roku to bolo 1 622 cestujúcich, v októbri 1 924 cestujúcich.


„Kým pred pandémiou sme v mesiaci október prepravovali cca 70 000 cestujúcich, situáciu v rokoch 2020 a 2021 zásadne ovplyvnil koronavírus. V tomto roku sa však čísla postupne vracajú do starých koľají, pričom v októbri 2022 sme prepravili už takmer 60 000 cestujúcich. Oproti predpandemickému roku 2019 to však je ešte stále o 17 % menej,“ uvádza ďalej k aktuálnej situácii ZSSK.

Rekord v najazdených vlakokilometroch

Čo sa týka roku 2023, ten bude z pohľadu najazdených vlakokilometrov za posledné roky rekordný. ZSSK totiž plánuje odjazdiť viac ako 37 mil. vlakokilometrov a vypraviť 644-tisíc vlakov. Oproti roku 2014 ide o takmer 25 % nárast pri počte vypravených vlakov a asi 21 % nárast v počte vlakokilometrov.


Viac vlakov bude jazdiť najmä na linke Ex 6xx Bratislava – Košice, v okolí hlavného mesta Bratislava a krajských miest Trnava, Žilina, Košice a Prešov.

Železničná spoločnosť Slovensko zabezpečuje osobnú železničnú dopravu na Slovensku. Jej stopercentným akcionárom je Slovenská republika prostredníctvom Ministerstva dopravy a výstavby SR, ktorá si zmluvne objednáva a platí služby vo verejnom záujme v osobnej železničnej doprave. Prioritnú časť majetku tvoria železničné koľajové vozidlá. Spoločnosť vznikla v roku 2005 a je jedným z troch nástupníckych podnikov jednotných železníc.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie