• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Zdražovanie na slovenských čerpačkách nekončí, odkazuje analytička

Zdražovanie na slovenských čerpačkách nekončí, odkazuje analytička

Ceny ropy Brent na svetovom trhu rástli už šiesty týždeň po sebe a tento týždeň sa im dokonca podarilo prelomiť hranicu 50 amerických dolárov za barel.

Pohonné látky na slovenských čerpacích staniciach vyleteli minulý týždeň smerom nahor.

Analytička očakáva podobný scenár aj v nasledujúcom týždni. „Ceny čierneho zlata v predchádzajúcich týždňoch rástli pod vplyvom optimizmu z novej vakcíny na koronavírus.

Preto očakávame, že ceny benzínu na našich pumpách sa aj v nasledujúcom týždni môžu opäť zvýšiť,“ uviedla pre agentúru SITA analytička Poštovej banky Jana Glasová.

Tankovanie lacnejšie ako vlani

Cena 95-oktánového benzínu sa minulý týždeň (49. týždeň) zvýšila o 1,2 % a zastavila sa na priemernej úrovni 1,178 eur za liter. Ceny 98-oktánového benzínu vzrástli rovnako o 1,2 % a dosiahli úroveň 1,369 eura za liter. Nafta zdražela najvýraznejšie, a to o 1,9 % na hodnotu 1,045 eura za liter.

V porovnaní s úvodom roka, kedy boli ceny pohonných látok najvyššie, je benzín stále lacnejší o zhruba 10 až 12 % a nafta až o takmer 17 %. „Aj v medziročnom porovnaní sú pohonné látky lacnejšie, konkrétne benzín o 9 až 11 % a nafta až o 15 %,“ dodala Glasová.

Koniec koronakrízy?

Ceny ropy Brent na svetovom trhu rástli už šiesty týždeň po sebe a tento týždeň sa im dokonca podarilo prelomiť hranicu 50 amerických dolárov za barel. Pod rastúce ceny čierneho zlata sa podľa analytičky podpisujú správy o postupnom schvaľovaní novej vakcíny na COVID-19 jednotlivými krajinami, pričom niektoré krajiny dokonca už aj začali očkovanie populácie. „To by mohlo znamenať “víťazstvo nad koronou“ a náš život by sa mohol začať opäť vracať do normálu. A to by znamenalo aj viac cestovania a zvýšený dopyt po rope,“ konštatovala Glasová s tým, že trhy očakávajú schválenie vakcíny aj v USA a tým rozbehnutie očkovania.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie