• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Zdražovanie na čerpacích staniciach sa nekončí, ceny palív po poklese výrazne vzrástli

Zdražovanie na čerpacích staniciach sa nekončí, ceny palív po poklese výrazne vzrástli

Zdražovanie na slovenských čerpacích staniciach sa nekončí. Na základe vývoja svetových cien ropy to predpokladá analytička 365.bank Jana Glasová.

„Vzhľadom na rast cien ropy očakávame, že ceny na našich pumpách pôjdu aj v ďalšom týždni smerom nahor. Ďalší vývoj na ropnom trhu bude ale závisieť hlavne od toho, či sa krajiny EÚ nakoniec dohodnú na zákaze dovozu ruskej ropy a aké prechodné obdobie si stanovia,“ uviedla pre agentúru SITA Glasová.

Najvýraznejší nárast ceny zaznamenala nafta

V sedemnástom tohtoročnom týždni sa ceny benzínu podľa údajov Štatistického úradu SR po trojtýždňovom poklese opäť zvýšili, a to dokonca výrazne. Liter 95-oktánového benzínu sa tak minulý týždeň predával za priemernú cenu 1,721 eura a na týždňovej báze si pripísal 1,4 %. Cena 98-oktánového benzínu vzrástla o 1,2 % na úroveň 1,909 eura za liter.

Najvýraznejší nárast ceny zaznamenala nafta, ktorá si na týždennej báze pripísala až 1,8 % na úroveň 1,742 eura za liter. Nafta je tak už niekoľko týždňov aj u nás drahšia ako benzín 95.

V medziročnom porovnaní si za benzín a naftu výrazne priplácame. Benzín 95 je drahší o zhruba 27 % ako vlani a benzín 98 o 23 %. Najvýraznejší medziročný rast však zaznamenáva nafta, ktorá je až o 48 % drahšia ako vlani.

Mierne zvýšenie ťažby v aliancii OPEC+

Pred Veľkou nocou začali ceny ropy na svetovom trhu znova rásť a v tomto trende pokračujú viac-menej doteraz. Cena ropy Brent sa počas minulého týždňa hýbala v pásme 102 až 109 amerických dolárov za barel a počas tohto týždňa sa vyšplhala nad 110-dolárovú hranicu. V tomto týždni tlačilo podľa analytičky ropu nahor hlavne rozhodnutie EÚ, ktorá plánuje zastaviť dovoz ruskej ropy.

„Okrem toho, aliancia OPEC+ sa dohodla len na miernom zvýšení ťažby od júna a trhy tak neveria tomu, že by aliancia pomohla vyriešiť problémy s prípadným nedostatkom ropy na trhu. Na druhej strane je ale výraznejšie zdražovanie ropy brzdené zlou pandemickou situáciou v Číne, čo vyvoláva obavy z klesajúceho dopytu,“ konštatovala Glasová.

Slovnaft by si podľa Matoviča nemal užívať lacnú ropu z Ruska, v rokovaniach je dôležitý Heger

Slovensko má predrokovanú zásadnú dohodu v súvislosti s ropou. Vo štvrtkovej relácii Braňo Závodský naživo v rádiu Expres to povedal minister financií Igor Matovič.

Výhodná dohoda pre ľudí na Slovensku

Ako uviedol, on sám rokoval priamo s podpredsedom maďarskej vlády Péterom Szijjártóm a následne aj so šéfom Slovnaftu Oszkárom Világim.

„Nechceme, aby si Slovnaft užíval lacnú ruskú ropu. O tejto veci so Slovnaftom rokujem. Nepotrebujem o tom kvákať do médií vopred, ale už dnes viem, že máme predrokovanú dosť zásadnú dohodu, ktorá myslím, že bude výhodná pre ľudí na Slovensku,“ vyjadril sa minister financií.

Rusko je nezodpovedný partner

Potvrdil, že Slovensko sa nemôže odstrihnúť od ruských energií „strmhlav“, no zároveň zdôraznil, že Rusko sa ukázalo ako nezodpovedný partner. Ministerstvo hospodárstva SR na čele s Richardom Sulíkom skritizoval za to, že podľa neho v tejto veci dva roky spalo. „Zobudilo sa možno pár mesiacov po vojne,“ zhodnotil.


Zároveň potvrdil, že v rokovaniach hrá kľúčovú úlohu predseda vlády Eduard Heger. „To je rozdiel medzi Rišom Sulíkom a Edom, hoci Edo všetky tieto veci vyrokováva, tak Rišo o nich hovorí,“ uzavrel.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie