• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Zdravotníctvo vo Veľkej Británii kolabuje, vláda naďalej odmieta sprísniť reštrikcie

Zdravotníctvo vo Veľkej Británii kolabuje, vláda naďalej odmieta sprísniť reštrikcie

Johnson sa v stredu postaví pred poslancov, aby zodpovedal ich otázky o krokoch vlády v súvislosti s pandémiou.

Nárast prípadov nákazy koronavírusom v Spojenom kráľovstve mimoriadne zaťažuje tamojší systém zdravotnej starostlivosti. Viacero lokálnych organizácií Národnej zdravotnej služby (NHS), ktoré čelia nedostatku zamestnancov, vyhlásilo v ostatných dňoch „kritické incidenty“.

Ochromená je biela medicína

Nemocnice v grófstve Veľký Manchester oznámili, že pre rastúci dopad ochorenia COVID-19 a neprítomnosti zamestnancov pozastavujú niektoré operácie, ktoré nie sú urgentné.

Záchranná služba v severovýchodnom Anglicku od novoročného víkendu začala radiť pacientom, ktorí nemajú život ohrozujúce problémy, aby požiadali príbuzných, aby ich odviezli do nemocnice, keďže čakacia doba pre nedostatok zamestnancov a veľký dopyt vzrástla.

V utorok stúpol počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom vo Veľkej Británii na 218 274, čo je o 15 percent viac, ako predošlý vrchol z 31. decembra. Denné údaje však mohlo zvýšiť nekonzistentné vykazovanie počas prázdnin, pripomína agentúra AP.

Nemocnice sú preplnené

Tajomníčka z ministerstva zdravotníctva Gillian Keegan rozhovore pre BBC Breakfast uznala, že nemocnice čelia „mimoriadnemu tlaku“ pod čo sa podpísal šíriaci sa variant koronavírusu omikron a rastúce počty prípadov a hospitalizácií.

Úrad verejného zdravia Spojeného kráľovstva (UKHSA) v stredu oznámil, že od 11. januára v Anglicku ľudia, ktorí majú pozitívny laterálny prietokový test a nemajú príznaky, nemusia absolvovať PCR test, aby potvrdili výsledok.

K zmene podľa jeho slov pristúpili, aby odrážala fakt, že laterálne prietokové testy sú na viac ako 80 % účinné pri hľadaní ľudí s vysokou vírusovou náložou, ktorí sú najinfekčnejší a s najväčšou pravdepodobnosťou prenášajú vírus na iných. Takéto opatrenie skráti dĺžku izolácie asymptomatických ľudí a umožní ich rýchlejší návrat do práce.

Lockdown sa zavádzať nebude

Opoziční politici a niektorí odborníci na verejné zdravie tlačia na vládu, aby sprísnila obmedzenia pre podniky aj spoločenské kontakty. Premiér Boris Johnson odmieta ich výzvy po tom, čo sa takmer sto poslancov z jeho strany postavilo proti povinnosti nosiť rúška a ďalším protipandemickým opatreniam z decembra. V utorok sa vyjadril, že jeho krajina má možnosť zvládnuť vlnu nákaz poháňanú omikronom bez zavedenia prísnych lockdownových opatrení.

Johnson sa v stredu postaví pred poslancov, aby zodpovedal ich otázky o krokoch vlády v súvislosti s pandémiou. Pýtať sa ho však nebude môcť líder opozičnej Labouristickej strany Keir Starmer, ktorý sa na zasadnutí nezúčastní po tom, čo mal pozitívny test na koronavírus.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie