• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Záverečný ceremoniál ZOH 2022 v Pekingu: Čína odovzdala štafetu talianskemu duu Miláno-Cortina d’Ampezzo (foto)

Záverečný ceremoniál ZOH 2022 v Pekingu: Čína odovzdala štafetu talianskemu duu Miláno-Cortina d’Ampezzo (foto)

V čínskom Pekingu zhasol olympijský oheň na rovnakom mieste, na akom ho pred šestnástimi dňami zapálili.

20.2.2022 (Webnoviny.sk) - Zimné olympijské hry 2022 v nedeľu dospeli k svojmu záveru. V čínskom Pekingu o 14.38 h SEČ zhasol olympijský oheň na rovnakom mieste, na akom ho pred šestnástimi dňami zapálili uprostred veľkej snehovej vločky.

Ešte predtým oficiálne vyhlásil Hry za skončené prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach. V príhovore poďakoval čínskym organizátorom, vyzdvihol výkony športovcov a pozval svet o štyri roky do Talianska, kde XXV.

ZOH zorganizujú Miláno a Cortina dAmpezzo. Prezident MOV spolu s pekinským starostom počas ceremoniálu odovzdali olympijskú vlajku najvyšším predstaviteľom oboch spomenutých talianskych miest.

Éra pandémie koronavírusu

Záverečný ceremoniál hier v Pekingu signalizoval koniec druhej olympiády v ére pandémie koronavírusu. Tou prvou boli vlaňajšie letné olympijské hry v Tokiu, ktoré sa v japonskej metropole konali s 12-mesačným oneskorením oproti pôvodnému plánu.

Viac o téme: Koronavírus

V rámci záverečného ceremoniálu prišli športovci na štadión Vtáčie hniezdo za zvukov Ódy na radosť od legendárneho holandského skladateľa Ludwiga van Beethovena.

Napriek obavám z ochorenia COVID-19 a prísnemu režimu, ktorý zmenil olympijské hry na obrovskú bublinu, medzi tisíckami návštevníkov v bubline bolo napokon iba 463 prípadov koronavírusu.

Nórsko a jeho športovci

Na ZOH 2022 rozdali dovedna 109 zlatých medailí. Najúspešnejšou krajinou sa stalo Nórsko, jeho športovci získali rekordných 16 zlatých, 8 strieborných 13 bronzových medailí.

Ďalšie dve pódiové priečky v medailovom hodnotení krajín patria Nemecku (12-10-5) a domácej Číne (9-4-2). Štvrtí sú Američania (8-10-7) a piati Švédi (8-5-5). Slovensko s kolekciou 1-0-1, o ktorú sa postarala "zlatá" lyžiarka Petra Vlhová a "bronzoví" hokejisti, figuruje na 21. priečke v tomto hodnotení.

Najúspešnejší jednotlivci

Najúspešnejším jednotlivcom spomedzi športovcov na ZOH 2022 sa stal nórsky biatlonista Johannes Thingnes Bö so ziskom štyroch zlatých a jednej bronzovej medaily.

Po päť medailí, z toho tri zlaté, získali jeho krajanka zo strelnice a bielej stopy Marte Olsbuová Röiselandová (3-0-2) a ruský bežec na lyžiach Alexander Boľšunov (3-1-1). Po tri zlaté si domov odniesli aj holandská rýchlokorčuliarka Irene Schoutenová (3-0-1) a nórska bežkyňa na lyžiach Therese Johaugová (3-0-0).

V medzinárodnom meradle mnohí kritizovali zimné olympijské hry v Číne a odsúdili Medzinárodný olympijský výbor (MOV) za to, že ich organizoval napriek tomu, že Peking čelí obvineniam z porušovania ľudských práv v západných provinciách. Niekoľko štátov tak ZOH bojkotovalo tým, že okrem športovcov nevyslali žiadne oficiálne delegácie.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie